HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Az ember folyamatosan méregeti, hasonlítgatja magát másokhoz és múltbeli önmagához. A méricskélés és az összevetés függvényében aztán vagy jól érzi magát a bőrében, vagy nem – ez azonban teljesen szubjektív.

Aki nagyjából elégedett a külsejével, a képességeivel és a teljesítményével, az kiegyensúlyozott, sikeres embernek mondhatja magát. Ha valaki mindennek az ellenkezőjéről van meggyőződve, annak az élete merő kudarc. Testi-lelki tulajdonságaink észlelése, életünk tényszerű történéseinek megélése nem feltétlenül van azonban szinkronban a valósággal. Ugyanolyan testi tulajdonságokkal, intellektuális adottságokkal és életúttal érezheti magát valaki az élet császárának vagy nagy lúzernek. Kézenfekvő a kérdés: mitől függ, hogy miként vélekedünk magunkról?

Balázs jóképű, jó képességű, az átlagosnál magasabb fiatalember. Egyetemi tanulmányait ugyanakkor nyolc év alatt alig tudta befejezni, pedig már lassan betölti a harmincat. Rengeteget szorong jelentéktelen dolgok miatt: például, ha ismeretlennel kell szóba állnia, vagy ha hivatalos elintéznivalója akad. Szóbeli államvizsgáját addig halogatta, míg végül csak dékáni engedéllyel tehette le. Amikor írásban kell teljesítenie, mindig kimagaslót alkot, de ezt általában úgy állítja be, hogy „éppen csak megüti a mértéket.”

Az élet császára vagy nagy lúzer?
©

Saját valóságában Balázs túl magasra nőtt, mindenben tehetségtelen, és állítása szerint „úgysem fog összejönni” egy jó állás, de ha mégis, akkor „úgysem fog megfelelni” a követelményeknek. A kudarcra ítéltség sémájával éli az életét. De vajon miért alakult ki ez a hiedelme magáról, és hogyan tudna kilábalni ebből a csapdából?

A nyomok, mint mindig, most is a gyerekkorba vezetnek vissza, mégpedig a korai maladaptív sémákhoz (olyan működési mintázatok, amelyek valamikor talán segítették az alkalmazkodást a környezethez, de később épp az akadályaivá váltak). Köznyelvien fogalmazva: azokról a személyiségünkön esett sebesülésekről van szó, amelyek ismétlődően önsorsrontó viselkedést okoznak. A séma kialakulása egyrészt a veleszületett temperamentum, másrészt a születéstől nagyjából a serdülőkorig tapasztalt környezeti hatások (család, barátok, kortársak) összjátékának az eredménye.

Érdekli, milyen sémák lehetnek jellemzőek önre? Olvassa tovább Megyeri Zsuzsanna pszichológus írását a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel, az asszertív kommunikációval foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ki mutatja meg a kiutat a Brexit-káoszból? Boris Johnson vagy Uri Geller?

Ki mutatja meg a kiutat a Brexit-káoszból? Boris Johnson vagy Uri Geller?

100 köbméternyi szemét gyűlik egy falu határában

100 köbméternyi szemét gyűlik egy falu határában

Bureko 6x6 – 1000 lóerő és 6 kerék a Cseh Köztársaságból

Bureko 6x6 – 1000 lóerő és 6 kerék a Cseh Köztársaságból

Én is ide születtem

Én is ide születtem

Magyarországra jön Rick Astley

Magyarországra jön Rick Astley

Bombát találtak, kiürítik a belvárosi Vörösmarty teret

Bombát találtak, kiürítik a belvárosi Vörösmarty teret