HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Az ember folyamatosan méregeti, hasonlítgatja magát másokhoz és múltbeli önmagához. A méricskélés és az összevetés függvényében aztán vagy jól érzi magát a bőrében, vagy nem – ez azonban teljesen szubjektív.

Aki nagyjából elégedett a külsejével, a képességeivel és a teljesítményével, az kiegyensúlyozott, sikeres embernek mondhatja magát. Ha valaki mindennek az ellenkezőjéről van meggyőződve, annak az élete merő kudarc. Testi-lelki tulajdonságaink észlelése, életünk tényszerű történéseinek megélése nem feltétlenül van azonban szinkronban a valósággal. Ugyanolyan testi tulajdonságokkal, intellektuális adottságokkal és életúttal érezheti magát valaki az élet császárának vagy nagy lúzernek. Kézenfekvő a kérdés: mitől függ, hogy miként vélekedünk magunkról?

Balázs jóképű, jó képességű, az átlagosnál magasabb fiatalember. Egyetemi tanulmányait ugyanakkor nyolc év alatt alig tudta befejezni, pedig már lassan betölti a harmincat. Rengeteget szorong jelentéktelen dolgok miatt: például, ha ismeretlennel kell szóba állnia, vagy ha hivatalos elintéznivalója akad. Szóbeli államvizsgáját addig halogatta, míg végül csak dékáni engedéllyel tehette le. Amikor írásban kell teljesítenie, mindig kimagaslót alkot, de ezt általában úgy állítja be, hogy „éppen csak megüti a mértéket.”

Az élet császára vagy nagy lúzer?
©

Saját valóságában Balázs túl magasra nőtt, mindenben tehetségtelen, és állítása szerint „úgysem fog összejönni” egy jó állás, de ha mégis, akkor „úgysem fog megfelelni” a követelményeknek. A kudarcra ítéltség sémájával éli az életét. De vajon miért alakult ki ez a hiedelme magáról, és hogyan tudna kilábalni ebből a csapdából?

A nyomok, mint mindig, most is a gyerekkorba vezetnek vissza, mégpedig a korai maladaptív sémákhoz (olyan működési mintázatok, amelyek valamikor talán segítették az alkalmazkodást a környezethez, de később épp az akadályaivá váltak). Köznyelvien fogalmazva: azokról a személyiségünkön esett sebesülésekről van szó, amelyek ismétlődően önsorsrontó viselkedést okoznak. A séma kialakulása egyrészt a veleszületett temperamentum, másrészt a születéstől nagyjából a serdülőkorig tapasztalt környezeti hatások (család, barátok, kortársak) összjátékának az eredménye.

Érdekli, milyen sémák lehetnek jellemzőek önre? Olvassa tovább Megyeri Zsuzsanna pszichológus írását a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel, az asszertív kommunikációval foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!