HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A coming out közegészségügyi kérdés.

A szexuális identitásukat nyíltan vállaló leszbikusoknál, melegeknél és biszexuálisoknál (lmb-knél) alacsonyabb a stresszhormon szintje, és ők kevesebb szorongásos, depressziós és kiégési tünetet mutatnak, mint „rejtőzködő” társaik – állítja laborvizsgálatokra hivatkozva egy kanadai kutatócsoport.

A Montreali Egyetem és a helyi Lafontaine Kórház stresszkutató intézetének munkatársaiból álló csapat 87 vizsgálati személy pszichológiai felmérése, illetve vér-, nyál- és vizeletmintái alapján jutott erre a következtetésre.

De ami meglepőbb: a kutatók várakozásaival ellentétben a meleg és biszexuális férfiak kevesebb depressziós és stressztünetet mutattak, mint a heteroszexuálisok.

A szexuális stigma okozta stressz miatt az lmb-k hatékonyabb megküzdési stratégiák kialakítására kényszerültek – kínálnak magyarázatot a jelenségre a kutatók.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a coming out valószínűleg csak a nyílt társadalmakban hoz magával kedvező egészségügyi hatásokat, mert ahol a társadalompolitika nem toleráns, ott az előbújás hatásai épp ellenkezőek lehetnek.

 

Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 

 


 


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!