szerző:
MTI

A kosárlabdázó Pau Gasol is jelezte, hogy a zikavírus miatt erősen gondolkodik a riói olimpiai részvételen.

Jelenleg bizonytalan a helyzet Rióban, és mindenkinek alaposan végig kell gondolnia, megéri-e a kockázatot az indulás - közölte a spanyol világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes kosaras. Pau Gasol megjegyezte, hogy más spanyol sportolók is hasonlóan gondolkodnak, neveket azonban nem árult el.

A Los Angeles Lakersszel kétszeres NBA-bajnok Gasol szerint a jó döntéshez a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak és az egészségügyi szervezeteknek a jelenleginél több információval kellene szolgálniuk.

Gasol előtt már több neves sportoló hangot adott aggodalmának a zika-vírus miatt. Legutóbb a golfozó Rory McIlroy beszélt arról, hogy gondolkodik, induljon-e az olimpián.

A napokban csaknem 30 ország 150 tudósa azt kérte, hogy halasszák el, vagy más városban tartsák meg az olimpiát. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy az augusztusi riói rendezéssel felesleges veszélynek teszik ki azt a mintegy félmillió sportolót, turistát és szurkolót, aki az olimpia alkalmából a brazil városba látogat, és ha megfertőződik, hazatérve saját környezetében terjeszti tovább a vírust. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erre reagálva azt közölte, "közegészségügyi szempontból nem indokolt" sem áthelyezni sem törölni az augusztus 5-21. közötti olimpiát a zikajárvány terjedése miatt.