szerző:
hvg.hu

A Google bejelentése szerint valóban működik a sokat vitatott kvantumszámítógép.

A Google állítja, hogy kidolgozott egy olyan kvantumalgoritmust, amely százmilliószor gyorsabban oldja meg a problémákat, mint a hagyományos otthoni számítógépek. És ha ez igaz, akkor szinte elképzelhetetlen, hova fejlődnének napjaink technikai csodái, például a vezető nélküli autó, az emberszerű robotok vagy az űrszondák.

A Google egyébként már két éve dolgozik együtt a NASA-val egy ilyen rendszeren, amely a D-Wave X2 elnevezést kapta. Ez a gép egyébként egy óriási fekete szekrény (valahol Kaliforniában), amelynek a belsejében a hőmérséklet az abszolút nulla fok közelében van, kívülről pedig hihetetlenül erősen szigetelt, nem érheti semmiféle mágnesesség.

©

Ezt a gépet emlegetik a világ első kvantumkomputereként, azonban azt sosem bizonyították, hogy valóban működik is, legalábbis idáig. Most viszont a Google bejelentette, hogy tesztelte is az új QA-t (kvantumalgoritmust), méghozzá a hagyományos rendszerekkel összevetve. Tapasztalati szerint azzal a problémával, amelyet egy otthoni gép 100 nap alatt oldana meg, a kvantumszámítógép körülbelül egy századmásodperc alatt végez, jóval kevesebb energiát fogyasztva, mint a mai gépek.

Mindez úgy lehetséges, hogy a kvantumszámítógép egészen másmilyen elveken dolgozik, mint a hagyományos gépek: a nullákat és egyeseket (amiket ebben az esetben qubitenek, vagy kvantumbiteknek neveznek) kvantumállapotok kódolják. A qubitek viselkedését a kvantummechanika törvényei szabályozzák.

©

Ezek egyelőre persze még csak az első, próbálkozó lépések, a közös munkában résztvevő NASA Ames Research Center egyik igazgatóhelyettese például a hagyományos számítógépek korai (1930-as, 1940-es évekbeli) fejlesztési eredményeihez hasonlította. Ezzel együtt megjegyezte, ha valóban működni fog a kvantumszámítógép, akkor igazán forradalmi technológiáról van szó, ami majd mindent megváltoztat. És erről egyetlen cég sem akarhat lemaradni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!