szerző:
hvg.hu

Négy férfi a jogdíjak megfizetése nélkül tette lehetővé egy rakat film letöltését, ráadásul a torrentoldalt is hamis adatokkal hozták létre. Az ügyészség vádat emelt.

A Ceglédi Járási Ügyészség szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette miatt emelt vádat négy férfival szemben, akik torrentoldalukra jogsértő módon jelentős mennyiségű filmet töltöttek fel, és a vonatkozó jogdíjak megfizetése nélkül tették lehetővé a filmek letöltését vagy megtekintését – olvasható az ügyészség honlapján.

A bűnügy egyik vádlottja, egy abonyi férfi hamis adatokkal létrehozott egy torrentoldalt, ahova társaival 2011 szeptembere és 2014 októbere között több mint 1900 film torrentfájlját töltötték fel.

A vádlottak a torrentoldalukon a filmek elérését és megtekintését lehetővé tevő hyperlinkeket helyeztek el, melyekre rákattintva a műveket az oldalról bárki letölthette, sőt a filmek letöltés nélküli megtekintését is lehetővé tették. Az oldalnak internetes közösségi profilja is volt, ahol a vádlottak hirdették az oldalra felkerült filmeket, és válaszoltak a felhasználók problémáira.

Az oldal látogatói számára heti feltöltő versenyeket rendeztek, melynek az volt a célja, hogy minél rövidebb idő alatt minél több torrentet töltsenek fel a felhasználók, ami az oldal forgalmát fellendítette. A vádlottak az oldal folyamatosan szerkesztették, a feltöltött filmeket kategóriák szerint rendezték.

A torrentoldal működéséhez emelt díjas SMS-ek vagy PayPal befizetések útján lehetett támogatást nyújtani. Az oldal reklámfelületet is biztosított néhány hirdető számára.

A torrentoldalra feltöltött filmek neves filmgyártók és filmforgalmazók filmjei voltak, azok szerzői jogvédelem alatt álltak. Magyarországon az online filmforgalmazáshoz a jogtulajdonosok engedélye és jogdíj megfizetése szükséges. A vádlottak ilyen engedéllyel nem rendelkeztek, a filmek után számított jogdíjakat nem fizették meg.

Azzal, hogy a vádlottak a filmek jogdíjait nem fizették meg a jogtulajdonosoknak, összesen több, mint 360 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!