szerző:
hvg.hu

Szupergyorsan, a fény hátán utazhatnak az adatok a közeljövő iPhone-jaiban.

Akár százszor gyorsabb lehet a „lifi” sebessége a wifiénél, mivel fényt használ az adatátvitelre. Hogy ez mit is jelent, azt jól érzékelteti egy példa, laboratóriumi feltételek között egy évvel ezelőtt 224 Gbit/s-os átviteli sebességet sikerült így elérni, ami elegendő ahhoz, hogy mindössze 2 másodperc alatt letölthessünk egy HD filmet. Azóta már valós körülmények között is vizsgázott ez a fajta adatátvitel, ennek részleteiről itt olvashatnak.

Mindenképpen ígéretes technológiáról van szó, így nem véletlen, hogy a nagy cégek is foglalkoznak vele, így persze az Apple sem kivétel. Hogy bevezetni szándékozik valamelyik jövőbeli iPhone-jába, arra egy élelmes twitterező bukkant rá az iOS 9.1-ben – számolt be róla az Apple Insider. Itt egyéb hardver- és szoftverlehetőségekkel egyetemben a LiFicapability is megjelent, ami egyértelműen arra utal, hogy az Apple is dolgozik az ügyön.

©

Arra azért most még kicsi az esély, hogy már az idei iPhone 7-be bekerüljön ez a lehetőség, ugyanis egyelőre még elég sok a korlátja. Legfőképpen például az, hogy – szemben a wifivel – nem tud áthatolni a falon, és hogy a lifi-kompatibilis eszköznek közvetlenül rá kell látnia a fényérzékelőre (igaz, ettől egyúttal biztonságosabb átviteli protokollá is válik).

Mindenesetre a lifi megjelenése az iOS-ben már a jövőt mutatja, és még ha nem is magában, de mondjuk a wifi kiegészítéseként akár a következő évek iPhone-jaiban is ott lehet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!