szerző:
hvg.hu

A Google újabb üzleti titkára derült fény egy éppen zajló szabadalmi vitának köszönhetően.

Azt még nem mondta ki a bíróság, hogy a Google valóban okozott-e kárt az Oracle-nek, az viszont már biztos, hogy az utóbbi vállalat a per során előkerülő dokumentumok részleteinek nyilvánosságra hozásával a Google több üzleti titkát is elárulta.

Arról néhány napja számoltunk be, hogy a Google-nek mennyi bevétele és mennyi nyeresége származik az Android operációs rendszerből. Most szintén mobilokkal kapcsolatos, de másik adat derült ki.

A Google-nek nagyon fontos volt, hogy az iOS operációs rendszer alapértelmezett keresőmotorja a Google-kereső legyen. Hogy miért, azt jól tükrözi a Bloomberg által jelentett összeg: a 2014-re vonatkozó megállapodás szerint a Google-nek az iOS-es keresésekből származó bevétele 34 százalékát kellett kifizetnie az Apple-nek, és ez nem kevesebb, mint 1 milliárd dollár (288 milliárd forint) volt egy év alatt. Könnyen kiszámolható: eközben a Google-nek közel 2 milliárd dollár (576 milliárd forint) bevétele volt ebből.

Az érték azt is jól mutatja, miért írtuk azt, hogy a Google akár veszteséggel is üzemeltethetné az Androidot: a vállalatnak már az óriási bevételt jelent, hogy az Android rendszert használók garantáltan a Google-t használják elsőszámú keresőként – és ott még az Apple sem vámolja meg a pénzt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!