szerző:
hvg.hu

Magyar idő szerint kora reggel került sor a Google mesterséges intelligenciájának és a világ legjobb Go játékosának újabb összecsapására.

A két és fél ezer éves kínai játék, a Go igazi szellemi kihívás, és most már nemcsak az ember, hanem a gép, pontosabban a Google mesterséges intelligenciája számára is.

A keresőóriás még 2014 januárjában vette meg (650 millió dollárért) a DeepMind Technologiest, azt a céget, amelyik neurális hálózatokkal és gép tanulással foglalkozott. Sokan azonban csak 2015 végén hallottak róla először, amikor a neurális hálózatok és a gépi tanulás kombinációját alkalmazó AlphaGo programnak sikerült legyőznie egy profi Go-játékost.

Az igazi nagy megmérettetést azonban ez az év hozta el, az AlphaGónak a világ legjobb játékosával, a dél-koreai Lee Sedollal kell megmérkőznie egy ötfordulós bajnokságban. Az első két meccset a gép nyerte (a részletekről itt és itt olvashatnak), és – magyar idő szerint – ma kora reggel került sor a harmadik fordulóra.

©

De nem várokoztatjuk tovább olvasóinkat, és eláruljuk: ismét csak a gép nyert, és ez az összesített három győzelem igazi mérföldkőnek számít a mesterséges intelligencia történetében. A harmadik játékban különösen brillirozott az AlphaGo, igen trükkösen navigálva olyan játékállásokat hozott létre, amilyenek eddig még nem voltak a rangadóban.

Ezzel azért még nincs vége, Sedol még megmentheti az emberek becsületét, vasárnap és kedden kerül sor a két utolsó fordulóra. A mérkőzéseket, illetve a sajtótájékoztatót megnézhetik a DeepMind YouTube-csatornáján.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!