szerző:
hvg.hu

Sokan nem is gondolnák, miért érzik azt, hogy alig neteztek, mégis hamar elfogy a havi adatforgalmi keretük. Megmutatjuk, mi okozhatja ezt, és azt az egyszerű beállítást, mellyel könnyen tenni lehet ellene.

Mindenki szeret ingyenesen hozzájutni dolgokhoz, ezért aztán a legtöbbek telefonján szinte csak ingyen letöltött alkalmazások találhatók. Az ingyenes alkalmazások készítői rendszerint az appokon belüli hirdetésekből jutnak bevételhez. Ugyan megtehetjük, hogy nem kattintunk a reklámokra, de ez egy szempontból mindegy: így is, úgy is betöltődnek a képernyőre, maximum csak gyorsan bezárjuk őket. És éppen ez a probléma, a Dél-Kaliforniai Egyetem tavalyi kutatása szerint ugyanis az appon belül betöltődő hirdetések összességében 79 százalékkal (!) növelik a mobilnetfogyasztást.

Egy gyors példával illusztrálva: ha valakinek havi 1 gigás mobilinetes csomagja van, és sokszor használ alkalmazásokat (pl. játszik a telefonján), az 600 megabájtot netezhet le “hasznosban”, és már el is fogyott a havi 1 gigás kerete.

©

Az appokon belüli reklámok eltüntetését általában 1-2 dollár/euró ellenében el lehet intézni, de akit egyébként nem zavarnak a hirdetések, csak a mobiletes keret gyors elfogyása miatt szeretné felszámolni őket, annak van egy tippünk. Az ingyenes játékok indítása előtt egyszerűen csak kapcsolja repülőgép/repülési/repülő üzemmódba a telefonját. Ez a legtöbb készüléken szó szerint 1-2 másodperc alatt megoldható, itt mutatjuk, hogy melyik mobilon hogy a leggyorsabb.

Természetesen ez csak akkor járható út, ha a játékmenet maga nem igényel netkapcsolatot – ha viszont így van, akkor mindenképpen érdemes alkalmazni a módszert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!