szerző:
hvg.hu

Kamufotók és idézetek, komolynak vélt reklámfilmek, szándékosan vagy lustaságból félreértelmezett félinfók, vicceskedő médiahackerek és elhallgatott egészségtippek – az Urban Legends összegyűjtötte azokat az álhíreket, melyek az idei év első felében a legnagyobb port kavarták, azaz a legtöbben hitték el őket.

Január közepén egy német-orosz lány családja azzal fordult az orosz médiához, hogy 13 éves lányukat három migráns elrabolta, majd 30 órán keresztül fogva tartotta, miközben többször megerőszakolták és megverték a lányt. Ilyen hírekbe szinte napi szinten beleütközhettünk a Facebookon. A konkrét esetből nemzetközi adok-kapok lett, miután az orosz külügyminiszter azt állította: Németországban a “politikai korrektség” jegyében “megszépítik a valóságot”. Január végére azonban kiderült, hol volt a lány az eltűnése éjszakáján: egy barátjánál. Erre a 13 éves lány mobiladatainak elemzése után jöttek rá, és a lakásban meg is találták holmijait, sőt a házigazda is beismerően nyilatkozott.

Az egyik népszerű, de időnként átverésekkel tűzdelt oldal írta meg, hogy az új személyivel nem lehet külföldre utazni. A hír megírói egy képpel is alátámasztották ezt, és bár a fotó valóban alátámasztani látszik az állítást, a hírről hamar kiderült, hogy egy óriási félreértésen alapuló álhír.

Ha kíváncsi rá, mi az, amit nem kellett volna elhinni 2016 első felében, fussa át az Urban Legends bejegyzését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!