Balogh Csaba
Balogh Csaba

Várhatóan sem az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), sem az X-men atyja nem fog elhatárolódni az Apple új telefonjától. Pedig mindketten megtehetnék.

Kedden mutatta be az Apple új iPhone-jait, melyek közül a legérdekesebb – sőt: talán az egyetlen érdekes – az iPhone X. Amit nagyon szeretnénk „ájfon iksz”-ként használni – és valószínűleg sokszor úgy is fogjuk –, de nem így kell. Ahogy a bemutatón is elhangzott: a helyes kiejtés az „ájfon ten”, azaz iPhone 10, tehát tizes iPhone.

Ha már itt tartunk, néhány szót szentelnénk is annak a kissé idétlen versenynek, amit a telefongyártók a nevezéktan terén űznek. Amikor a Samsung bemutatta az ígéretes, végül rossz emlékeket kialakító Galaxy Note7-est, akkor úgy szólt az iparági pletyka, hogy azért nem a soron következő Note6 nevet adták neki, mert addigra az S-szériájuk már az S7-nél tartott, és nem akarták, hogy a felhasználók azt gondolják a kisebb szám miatt, hogy a Note6 elavultabb modell, mint az S7. (Persze aki csupán egy ilyen gondolat alapján dönt a telefonvásárlásról... No, mindegy is.)

©

Az iPhone-ok esetében már bonyolultabb a helyzet. Korábban szóba jött – és ez lett volna talán az egyik leglogikusabb forgatókönyv –, hogy a tavalyi iPhone 7 után az idei alapverziót a megszokott menetrend szerint 7s-nek fogják hívni, és erre jön majd a csúcskiadás, a jubileumi iPhone 8. Aztán felmerült az is, hogy a jubileumi kiadás neve iPhone Edition lesz – így, számozás nélkül is jelezvén a különlegességét.

Végül X lett belőle, tízes. Ami azért részben érthető, mert bár nem ez a tizedik modell, de Steve Jobs mégiscsak tíz éve mutatta be az első iPhone-t, méltó emlék ez így. Ugyanakkor viszont teljesen érthetetlen, ha ezen számozós logika mentén haladtak, hogy mégis hogyan lett az idei alapverzióból 7s helyett 8 – hova tűnt akkor a 7s? Vajon az s jelzésű modellek ezután elmaradnak, és minden évben egy új szám következik? És mi lesz jövőre, 9-től folytatják vagy 11-től? Vagy ha kicsit stilizálni akarnak, akkor iPhone II (mint 11) következik?

Ha érdeklik az új telefonok, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!