Balogh Csaba
Balogh Csaba

Várhatóan sem az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), sem az X-men atyja nem fog elhatárolódni az Apple új telefonjától. Pedig mindketten megtehetnék.

Kedden mutatta be az Apple új iPhone-jait, melyek közül a legérdekesebb – sőt: talán az egyetlen érdekes – az iPhone X. Amit nagyon szeretnénk „ájfon iksz”-ként használni – és valószínűleg sokszor úgy is fogjuk –, de nem így kell. Ahogy a bemutatón is elhangzott: a helyes kiejtés az „ájfon ten”, azaz iPhone 10, tehát tizes iPhone.

Ha már itt tartunk, néhány szót szentelnénk is annak a kissé idétlen versenynek, amit a telefongyártók a nevezéktan terén űznek. Amikor a Samsung bemutatta az ígéretes, végül rossz emlékeket kialakító Galaxy Note7-est, akkor úgy szólt az iparági pletyka, hogy azért nem a soron következő Note6 nevet adták neki, mert addigra az S-szériájuk már az S7-nél tartott, és nem akarták, hogy a felhasználók azt gondolják a kisebb szám miatt, hogy a Note6 elavultabb modell, mint az S7. (Persze aki csupán egy ilyen gondolat alapján dönt a telefonvásárlásról... No, mindegy is.)

©

Az iPhone-ok esetében már bonyolultabb a helyzet. Korábban szóba jött – és ez lett volna talán az egyik leglogikusabb forgatókönyv –, hogy a tavalyi iPhone 7 után az idei alapverziót a megszokott menetrend szerint 7s-nek fogják hívni, és erre jön majd a csúcskiadás, a jubileumi iPhone 8. Aztán felmerült az is, hogy a jubileumi kiadás neve iPhone Edition lesz – így, számozás nélkül is jelezvén a különlegességét.

Végül X lett belőle, tízes. Ami azért részben érthető, mert bár nem ez a tizedik modell, de Steve Jobs mégiscsak tíz éve mutatta be az első iPhone-t, méltó emlék ez így. Ugyanakkor viszont teljesen érthetetlen, ha ezen számozós logika mentén haladtak, hogy mégis hogyan lett az idei alapverzióból 7s helyett 8 – hova tűnt akkor a 7s? Vajon az s jelzésű modellek ezután elmaradnak, és minden évben egy új szám következik? És mi lesz jövőre, 9-től folytatják vagy 11-től? Vagy ha kicsit stilizálni akarnak, akkor iPhone II (mint 11) következik?

Ha érdeklik az új telefonok, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!