szerző:
hvg.hu

Három év múlva, 2020 után végleg eltűnnek a polcokról a hagyományos izzók, ezután háztartási célokra csak LED-es fényforrások lesznek elérhetők. Erről a folyamatról tízből kilenc magyar fogyasztó már hallott, de addig, amíg ki nem ég egy lámpa, addig az emberek közel kétharmada nem is foglalkozik a csere gondolatával.

2009-ben az Európai Unió elrendelte a hagyományos izzók fokozatos kivezetését, elsősorban fenntarthatósági szempontok miatt, mivel becslései szerint az EU-s országok otthonaiban a fényforrások 85%-a hagyományos, rossz energiamutatókkal rendelkező izzólámpa. Ezt az arányt, amennyire lehetséges, szeretné leszorítani, ezért a többéves átfutás végére az áruházak polcain már csak a korábbi gyártásokból megmaradt hagyományos fényforrások kaphatók, azok is csak 2020-ig.

A LED-es eladásokban érdekelt INESA magyar otthonokat és fogyasztókat vizsgáló reprezentatív felmérése szerint egy átlagos magyar otthonban 12 lámpatest és 19 égő található, melyből az izzók fajtáját nézve a hagyományos, a kompakt és a LED-izzók is hasonló, 25% körüli arányban vannak jelen. A maradék 25%-ot egyéb, pl. halogén izzók teszik ki. Ez tehát némiképp kedvezőbb arányt mutat az EU-s számokhoz képest.

A magyarok növekvő nyitottságát és környezettudatosságát mutatja az is, hogy az otthonok több mint felében, 54%-ában találkozhatunk már legalább egy energiatakarékos LED-fényforrással.

©

A villanyszámlán való spóroláson még sokan csak lámpák lekapcsolását értik, pedig a legnagyobb fogyasztóvédelmi magazin, a Consumer Reports számításai szerint a villanyszámla világításra eső része akár 80%-kal is csökkenthető kizárólag LED-fényforrások alkalmazásával. A bekerülési költségek megtérülése pedig egy éven belül elérhető.

A magyarok többsége, 62%-a csak akkor cserél izzót, ha az előző kiég vagy elromlik. Ez nem igazán energiatudatos hozzáállás, ugyanakkor az is elmondható, hogy izzócsere esetén már minden második ember biztosan LED-izzót fog levenni a polcról. Az égők kampányszerű cseréje egyébként – nem túl meglepő módon – azokra a fogyasztókra jellemző, akik felújítás vagy új otthon kialakítása előtt állnak.

Az INESA kutatásából az is kiderült, hogy a válaszadók 62%-a szerint a konyhában és a nappaliban a legjobb megoldás a LED-fényforrások használata. Ezt követi az előszoba, a fürdőszoba és az íróasztal hármasa, ezekbe a helyiségekbe a fogyasztók több mint fele szerelne szívesen LED-fényt.

Bár a LED-izzók takarékosak, kritikával is illeti őket a tudomány. Egy kutató szerint a LED-izzók fényének behatása visszafordíthatatlan károsodást okozhat a retinában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.