szerző:
hvg.hu

Az iFixit csapata a Google új csúcsphabletjét vette közelebbről szemügyre a napokban. Olyannyira közelről, hogy a vizsgálat során szét is szedte. Még egy különleges (segéd)processzorra is ráleltek benne.

Az iFixit rendszeresen felboncolja az új csúcstelefonokat. A cél többféle, egyrészt szereti megtekinteni, hogy milyen alkatrészeket tettek a gyártók a készülékbe, másrészt a szétszedés során az esetleges javíthatóság nehézségére is fény derülhet. Az egyik legújabb áldozat a Google nemrégiben bejelentett csúcstelefonja, a Pixel 2 XL volt.

A telefon kijelzőpanelje esztétikailag jelentősen eltér az elődétől, viszont könnyebb eltávolítani a középső magnézium keretből, amelyik elválasztja az alaplaptól és a többi belső hardverelemtől. Nagy kihívás volt viszont ennek a keretnek az eltávolítása. Azt viszont az iFixit megállapította, hogy az eszközön belül található alkatrészek többsége moduláris, és relatíve egyszerűen eltávolíthatók.

Az akkumulátorral viszont meggyűlt kicsit a bajuk, az LG jó sok ragasztót használt, így az energiaadó eltávolítása nem volt egyszerű feladat, még ha nem is mondható lehetetlennek. Az alaplapot vizslatva az iFixit először ad betekintést egy „titkos” processzorba, a Pixel Visual Core-ba. Ezt a lapkát a Google házon belül készítette, és ez a képfeldolgozó processzor végzi majd a HDR+ feladatokat, levéve a terhet a főprocesszor válláról, egyúttal felgyorsítva, javítva a képfeldolgozást. Mindez azonban csak a jövőben lesz így, a processzornak egyelőre még nincs szerepe, majd csak az Android 8.1 érkezése után válik aktívvá.

©

Az iFixit azt a hardvert is kivette, amelyik az Active Edge funkcióért felel. Egy olyan rugalmas áramköri lapkáról van szó, amelyen kis acélblokkok vannak, közöttük ellenállásokkal. Érzékenyek a hajlításra, azaz amikor a Pixel külső felületét megnyomják, deformálódnak az ellenállások és képesek adatokat közvetíteni arról, hogy mennyire hajlottak meg.

©

Az iFixit a javíthatóságot tekintve végül 6 pontot adott a maximális 10-ből (legkönnyebb javíthatóság). Pluszként könyvelte el a moduláris alkatrészeket, viszont a szinte eltávolíthatatlan akku és a „makacs” középső keret sokat rontott az összképen.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!