szerző:
hvg.hu

Hétfőn hajnalban nagyon közel kerül egymáshoz az égen a Vénusz és a Jupiter. Legközelebb 2065-ben figyelhetjük majd meg ezt.

A Magyar Csillagászati Egyesület tájékoztatása szerint november 13-án a hajnali szürkületben figyelhetjük a Vénusz és a Jupiter nagyon szoros kettősét, a két bolygót ezen a hajnalon alig 18′ választja majd el. Egy egymástól kicsit távolabb lévő bolygókkal még kedden hajnalban is megfigyelhető lesz a jelenség.

©

Aki igazán közel szeretné látni egymáshoz a két égitestet, annak 5 és 6 óra körül érdemes az eget kémlelnie, a legszorosabb együttállás 5 óra 13 perckor lesz. A szoros bolygófogás megfigyeléséhez nagyon tiszta ég és zavartalan keleti horizont szükséges, mivel a páros ekkor még csak 5 fok magasan tartózkodik majd. A fényesebb pont lesz a Vénusz.

Az égi jelenségre az üzenőfal tetején (illetve a megosztások által) még a Facebook is felhívta a felhasználók figyelmét. Nem véletlenül: a Space.com szerint a jelenség olyannyira különleges, hogy legközelebb 2065. november 22-én lehet majd ilyet látni. Akkor egyébként nem csak közel kerül egymáshoz a két bolygó, hanem a Vénusz elhalad majd a Jupiter előtt.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!