szerző:
hvg.hu

Az elmúlt napok egyik legizgalmasabb technológiai-üzleti híre mindenképpen a Broadcom és a Qualcomm között tervezett akvizíció volt, hiszen az eddigi legnagyobb technológiai üzletkötésre kerülhet sor. A Qualcomm azonban nemet mondott.

130 milliárd dollárt kínált a Broadcom az amerikai Qualcommért – a részletekről itt olvashatnak. Úgy tűnik azonban, az amerikai chipgyártó számára nem volt túl vonzó ez az összeg, és visszautasította az ajánlatot. „Pénzügyi és jogi tanácsadókkal folytatott konzultációt követően a Qualcomm igazgatótanácsa megállapította, hogy a Broadcom drámaian alábecsüli a Qualcommot és jövőbeni növekedési kilátásait” – nyilatkozta Paul Jacobs, a Qualcomm igazgatótanácsának elnöke. Steve Mollenkopf vezérigazgató is úgy véli, hogy nincs még egy olyan cég a félvezető iparágon belül, amelyik jobb pozícióban lenne a Qualcommnál a mobilvilágban, az IoT-ben, a hálózatfejlesztésben és az autóiparban. Biztosak vagyunk abban – mondta a vezérigazgató –, hogy jelentős kiegészítő értékeket teremtünk részvényeseink számára.

A Qualcomm egyébként mostanság próbálja lezárni az autóipari chipgyártó NXP Semiconductors megvásárlását (38 milliárd dollárért), azonban ennek az üzletnek a kimenetele nem befolyásolja a Broadcom szándékát.

A Qualcomm által hangoztatott „drámaian alulértékelt” jelző arra utalhat a The Verge szerint, hogy esetleg hajlandók további tárgyalásokba bocsátkozni. Bár ha ez egyfajta taktika, akkor meglehetősen szokatlan, ugyanis nagy nyilvánosság előtt zajlik, holott az ilyen, igazán nagyszabású üzleteket zárt ajtók mögött bonyolítják.

A kaliforniai székhelyű Broadcom egyelőre nem nyilatkozott, mindenesetre izgalmas kérdés, hogy mit fog lépni. A Qualcomm bekebelezése ugyanis átformálná a chipgyártó iparágat, a harmadik legnagyobb félvezetőgyártóvá tenné az Intel és a Samsung után.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!