szerző:
hvg.hu

Korábban megalapozatlan összeesküvés-elméletről beszélt, most pedig azt állítja, kivonulna Oroszországból, ha kémkedésre akarnák rávenni – a Kaspersky Lab alapítójának igazán elege van már a vádakból.

Titkosított NSA-dokumentumokat loptak el orosz hackerek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egyik küldő munkatársának számítógépéről, és ehhez a Kaspersky Lab vírusirtóját használták. Érthető, ha az antivíruscég nem szabadulhat a vádaktól, szoftverei kémkednek, s mindez az orosz kormányzat és a cég tudtával, együttműködésük keretében történik. Az amerikai belbiztonsági minisztérium azóta már megtiltotta, hogy kormányzati szerveknél, hivataloknál, ügynökségeknél Kaspersky-termékeket vagy -szolgáltatásokat használjanak, hivatkozva azokra az aggályokra, hogy az orosz vállalat a Kremlhöz kötődik.

A vállalat alapítója, Eugene Kaspersky londoni újságírókkal beszélgetve nyomatékosította, hogy hamisak a vele szemben felhozott vádak – írja a ZDNet. A Kaspersky Lab eddig sem működött együtt és a jövőben sem fog együttműködni az orosz hírszerzéssel, és nem vesz részt semmiféle kémkedésben – fejtette ki Kaspersky, hozzátéve, hogy sohasem segítettek kémszervezeteket, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűek azok. Cége csupán a legjobbat akarja kihozni a termékeiből és a szolgáltatásaiból. Ezeket úgy tervezték, hogy megakadályozzák a támadásokat, felismerjék a rosszindulatú kódokat, de kémkedésről szó sincsen.

©

Kaspersky még azt is elmondta, hogy amennyiben kiderül, hogy az orosz kormány kémkedésre használta a programjait, kiviszi cégét az országból. Azt persze nem tagadta, hogy előfordult már, hogy a cége együttműködött a kormánnyal, sőt más nemzetek kormányaival is (például a britekkel) a számítógépes bűnözők elleni küzdelemben.

Az, hogy az amerikai kormány letiltotta szoftvereinek használatát, nem zavarja különösebben, ugyanis korábban sem használták széles körben ezeket ezen a területen. A vállalata elleni vádak a cég éves bevételének 5-8 százalékától fosztották meg Észak-Amerikában, viszont ezt ellensúlyozza a folyamatos növekedés a világ egyéb részein.

Eugene Kaspersky már korábban is bizonyította jó szándékát, amikor az átláthatóság jegyében indított el egy kezdeményezést.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!