szerző:
hvg.hu

Napokkal azután, hogy a Google bejelentette, teljesen megújuló energiákat használ, hasonlóképp nyilatkozott az Apple is.

Az Apple a hét elején bejelentette, hogy 43 országban működtetett létesítményeit (kiskereskedelmi üzletek, irodák, adatközpontok és egyéb létesítmények) teljes mértékben megújuló energiákkal üzemelteti.

2014 óta már az Apple összes adatközpontját zöld energia hajtja, és ez most más létesítményekre is kiterjed. A vállalat már rengeteget befektetett a megújuló energiákba, és 2011 óta ilyen irányú projektjeik 54 százalékkal csökkentették az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását világszerte, és megakadályozta, hogy 2,1 millió tonna szén-dioxid kerüljön a légkörbe – állítja az Apple közleménye.

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy jobb világot hagyjunk itt, mint amilyet kaptunk – mondta Tim Cook vezérigazgató, hozzátéve, hogy évekig tartó kemény munkával érték el a mostani jelentős mérföldet. Az Apple hamarosan új adatközpontokat hoz létre Iowában és Dániában, ezek is csak megújuló energiaforrásokra fognak támaszkodni.

Mindez remekül hangzik, azonban kár, hogy az Apple gyártási partnerei közül sokan még nem ilyen elkötelezettek, nem használnak megújuló energiát, és nem is tettek kötelezettségvállalást a tiszta energia felhasználására. Igaz, a zöld energiát használó beszállítók száma immár 23-ra nőtt. A The Verge arra is rámutat, hogy a 100 százalékot azért nem szó szerint kell érteni, hiszen vannak olyan Apple-boltok, amelyek nem függetleníthetik magukat a városi elektromos hálózattól. Mindenestre a magyarázat úgy szól, a 100 százalékos jelzővel utalnak arra, hogy kellő mennyiségű zöld energiát vásárolnak a globális energiafogyasztás ellensúlyozásához.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!