szerző:
hvg.hu

Az elmúlt időszak fejlesztései csupán részmegoldásokat kínáltak az internet egyik legidegesítőbb problémájára, a Chrome azonban most végre lépett egy határozottat.

Az elmúlt években a Google több olyan fejlesztést is bemutatott, amivel igyekszik a felhasználókat megszabadítani az internet egyik (ha nem a) legidegesítőbb elemétől: az automatikusan, hanggal együtt elinduló médiaelemektől. A kérdéses video-audio tartalom általában akkor indul el, amikor a teljes weboldal betöltődött, amiről valószínűleg mondanunk sem kell, mennyire zavaró.

A Google ezért korábban már megoldotta, hogy a Chrome böngészőben egy-egy böngészőfület némítsunk, majd januárban bejelentette, a 64-es verziótól kezdve már az egész webhelyet lenémíthatjuk. Ennek köszönhetően nyugodtan böngészhetünk egy-egy oldalon, annak aloldalain sem zavar meg bennünket az automatikus hang.

Eddig manuálisa kellett beállítani.
©

A Google most még tovább lépett és bejelentette, hogy a Chrome 66-os verziójától kezdve már alapértelmezett beállítás lesz az automatikusan induló, hangoskodó médiaelemek némítása. Ettől még ugyanúgy elindul a tartalom lejátszása, csak épp hallani nem fogjuk őket – kivéve, ha rákattintunk.

A cég persze megadja a lehetőséget arra is, hogy mégis csak hanggal induljanak el a tartalmak a weboldalon. A Chrome ezért figyelembe veszi, hogy az adott oldalon mennyire kattintottuk le az automatikusan induló videókat, vagy ha a mobilos verzióról van szó, mentettük-e a webhelyet a kezdőképernyőhöz. Vagyis a YouTube-videók valószínűleg ezután is hanggal együtt indulnak el.

Eközben mi magunk is tehetünk azért, hogy a Chrome minél pontosabban lője be, mely webhelyeket kell némítani. Ha egy adott oldalon nem szeretnénk, hogy hanggal együtt indítsa el a videót a böngésző, akkor kevesebb mint 7 másodpercig kell néznünk, minél kisebb méretben, a böngésző pedig tanul ebből.

Ha kíváncsi, a Google Chrome az eddigi böngészési adatok alapján milyen sorrendet állított fel a meglátogatott, médiaelemeket is tartalmazó weboldalak között, erre a linkre kattintson.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!