szerző:
MTI

A kutatást végző helikopterek megtalálták az Indonéziában eltűnt orosz repülőgép roncsait egy vulkán oldalában csütörtökön - közölte az indonéziai légierő egyik tisztje. Az orosz cég indonéziai képviseletének szóvivője bejelentette, hogy a katasztrófának nincs túlélője.

A Szuhoj gyártmányú Superjet 100-as repülőgép roncsai közelében a mentőszolgálat tagjai holttestekre bukkantak. Az orosz gép szerdán este bemutató repülés közben, felszállás után 21 perccel tűnt el a radarképernyőkről Jakarta közelében. Ez már a második útja volt aznap, az első rendben lezajlott.

A próbarepüléseket azért szervezték, hogy a gépet gyártó orosz cég bemutathassa az új Superjet 100 előnyeit. A fedélzeten nyolctagú orosz személyzet és 42 utas tartózkodott, köztük potenciális vásárlók és újságírók. Az utasok egy amerikai és egy francia állampolgár kivételével indonéziaiak voltak.

©

Ali Umri Labis őrnagy közlése szerint az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, a kétkráterű Salak-hegy oldalában, 5000 láb (1700 méter) magasságban fedezték fel a repülőt.

A gépnek egyszerűen csak egy kört kellett volna tennie, mielőtt visszatér a jakartai repülőtérre. Mielőtt eltűnt volna a radarok képernyőjéről, pilótája engedélyt kért, hogy 10 ezer láb (3400 méter) magasságról 6000 lábra (2000 méter) ereszkedjen, miközben a 6200 láb (2070 méter) magas hegy felé tartott. A keresési műveleteket csütörtök hajnalban kezdték újra, a munkálatokban mintegy nyolcszáz ember, köztük katonák és rendőrök vesznek részt.

A Szuhojtól jelenleg 170-en rendeltek a Superjet 100-as modellből, s 8 ilyen repülőgép már használatban is van az orosz Aeroflot, illetve az örmény Armavia légitársaságoknál. A Szovjetunió felbomlása óta ez az első olyan orosz repülőgép, amely megkapta az európai repülési tanúsítványt. Korábban az azóta csődbe ment Malév is jelezte, hogy vásárolna Superjet 100-as gépeket.

Az indonéziai bemutató repülések egy nemzetközi promóciós kampány részét képezték. A Superjet 100-ast előzőleg már bemutatták Mianmarban, Pakisztánban és Kazahsztánban, s Indonézia után Laosz és Vietnam következett volna. A repülő 98 utas szállítására alkalmas, maximális hatósugara pedig 4400 kilométer. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök elrendelte az indonéziai repülőgép-katasztrófa vizsgálatát - közölte az orosz kormány csütörtökön.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!