szerző:
MTI

Négy nemzetközi újságírói szervezet panaszt tett hétfőn az Európa Tanácsnál a lengyel közmédia átalakítása miatt. Szerintük az új szabályozás veszélybe sodorja a média függetlenségét.

Az Európai Uniótól független, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács tájékoztatása szerint a beadványt az Európai Újságíró Szövetség, a Nemzetközi Újságíró Szövetség, az Európai Újságírók Szövetsége és a Bizottság az Újságírók Védelméért közösen jegyzi.

A sajtószabadságot védelmező szervezetek arra figyelmeztettek a strasbourgi székhelyű tanácshoz benyújtott dokumentumban, hogy a törvénymódosítás veszélyezteti a lengyel média függetlenségét.

A négy újságíró-szervezet arra szólította fel a lengyel kormánypártot, hogy azonnal vonja vissza a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, mert jelentős mértékben megerősítené a közvetlen kormányzati ellenőrzést a közmédia felett, ami "teljes mértékben elfogadhatatlan egy valódi demokráciában".

Ugyancsak hétfőn Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy a brüsszeli szervezet január 13-án "politikai vitát" tart a jogállamiság lengyelországi helyzetének kérdéséről, miután a varsói parlament néhány nappal ezelőtt megszavazta a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, amely széles körű tiltakozást váltott ki Lengyelországban és külföldön egyaránt.

A lengyel parlamenti alsóházban előző szerdán, a felsőházban pedig másnap megszavazott jogszabály azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetőségének mandátumát. Az eddig több részvénytársaság keretében működő média vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.

A törvénymódosítás hatályba lépése előtt még szükség van Andrzej Duda lengyel államfő jóváhagyására is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!