szerző:
MTI / hvg.hu

Az észak-koreai állami média azt közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával szerdán. Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet is arról számolt be, hogy emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozott földrengést a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság északkeleti részén.

Megfigyelők meglepetésként értékelték a robbantásról szóló bejelentést.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a kelet-ázsiai kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt szakértők és az Egyesült Államok is kétkedve fogadta.

Az atommaghasadás elvén alapuló atombombánál sokkal pusztítóbb erejű a hidrogénbomba, amely a magfúzióval vált ki robbanást – ugyanakkor sokkal nehezebb is létrehozni egy ilyen fegyvert.

A phenjani rezsim rendszeresen tesz ellenőrizhetetlen kijelentéseket a nukleáris fegyverkezés terén elért képességeivel kapcsolatban. Például azt állítják, hogy atomfegyvereikkel képesek elérni az Egyesült Államok területét, ezt azonban a szakértők többsége egyelőre kizártnak tartja. Ugyanakkor az ország 2006 és 2013 között már végrehajtott három kísérleti atombomba-robbantást, és emiatt nemzetközi szankciókat kapott.

Ha a szerdai bejelentés igaz, újabb szankciókra számíthat a kommunista diktatúra.

Amerikai és kínai szakértők korábban úgy becsülték, hogy Észak-Koreának 10-20 atomrobbanófeje lehet.

Phenjan közlése előtt másfél órával térségbeli földtani intézetek azt közölték, hogy a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. Phenjan ezen a területen hajtotta végre korábbi atomrobbantásait.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!