szerző:
MTI

Kormányzati források szerint kiadják az Egyesült Államoknak az elfogott mexikói drogbárót, aki egyébként részben azért bukott le, mert filmet akart a saját életéről készíttetni, és emiatt egy sor filmessel felvette a kapcsolatot.

A mexikói hatóságok azt tervezik, hogy kiadják az Egyesült Államoknak a börtönből való szökése után pénteken elfogott drogbárót, Joaquín "El Chapo" Guzmánt - jelentette szombaton az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség. A források szerint a mexikói hatóságok "célja az, hogy eleget tegyenek a kiadatási kérelemnek", és a főügyészség azon fog dolgozni, hogy minél hamarabb átadják a mexikói drogháború egyik legfontosabb szereplőjének számító Sinaloa drogkartell vezetőjét az Egyesült Államoknak. Az AP amerikai hírügynökség ugyanakkor úgy vélte, hogy még ha így is döntenek a mexikói illetékesek, a folyamat vélhetően nem lesz gyors.
Mexikói tisztviselők nyilvánosan még nem vettették fel az El Chapo (Köpcös) néven is ismert bűnöző kiadatását, mivel ez a lépés semmiképpen sem vetne jó fényt a mexikói igazságszolgáltatás megbízhatóságára. Ugyanakkor a drogbáró Egyesült Államokba küldésével megakadályozható lenne, hogy Guzmán - a hatóságokat és a börtönőröket lefizetve - ismét megszökjön börtönéből, ezzel újra lejáratva az ország bűnüldöző szerveit.
©
Amerikai politikusok - köztük Marco Rubio floridai szenátor, republikánus párti elnökjelölt-aspiráns - El Chapo elfogása után azonnal követelték kiadását Mexikótól. A férfi ellen több amerikai szövetségi államban is vádat emeltek szervezett bűnözésben való részvétel, pénzmosás, drogkereskedelem, emberölés és egyéb bűncselekmények miatt, az Egyesült Államok hatóságai július 25-én - megszökése előtt néhány nappal - kérték kiadatását.
Joaquín Guzmánt fél éve keresték, miután tavaly július végén egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül - immár második alkalommal - megszökött Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből. Első szökése során állítólag a szennyesbe rejtve vitték ki a börtönből 2001-ben, bár ezt a történtet többen vitatják. A férfit pénteken tengerészgyalogosok fogták el egy tűzharc után Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában.
Arely Gomez mexikói főállamügyész szombaton elmondta, hogy a hatóságok részben azért tudták elkapni a drogbárót, mert filmet akart forgatni életéről, és ennek nyomán kapcsolatba lépett színésznőkkel és producerekkel, ami új szálat nyitott a nyomozásban. A Los Mochis-i rejtekhelyre ugyanakkor nem ennek nyomán, hanem a börtön alatti alagutat megépítő segítőinek egyikét követve jutottak el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!