szerző:
hvg.hu

Csak szeretett volna egy barátnőt – az ügyészség szerint ezt válaszolta egy svéd orvos arra a kérdésre, miért épített betonbunkert a házához, és miért rabolt el egy fiatal nőt, akit előzőleg gyógyszerrel kábított el. Áldozata szerencsére nem olyan sokáig raboskodott, mint az amstetteni rém, Jozef Fritzl lánya és annak gyermekei. A svéd nő hat nap után kiszabadult. Az orvos tárgyalása január 25-én kezdődik Stockholmban.

Világszerte felháborodást váltott ki 2008-ban az amstetteni vérfertőzési botrány. Kiderült, hogy az ausztriai városban egy idős férfi 24 éven keresztül tartotta fogva a saját lányát a pincéjükben kialakított bunkerben, és ott folyamatosan megerőszakolta. Hét gyerekük született, akik közül hármat a férfi a feleségével nevelt fel, hármat a pincében tartott fogva a lányával, egy gyermek pedig a születése után meghalt. A holttestét Fritzl elégette. A rabság végül akkor ért véget, amikor az egyik gyermek kórházba került, és ott megtalálták a zsebébe rejtett segélykérő levelet. Fritzl életfogytiglant kapott.

A svéd orvos eseten más, mint az amstetteni rémé, de sokan máris a svéd Fritzlként emlegetik. Beteges szálak ebben a történetben is vannak.

A 38 éves orvos egy hangszigetelt, ablaktalan betonbunkert épített a házához. Vízvezeték is volt a börtönhöz, és akár több ember is elfért volna ott.

Áldozatát a lakásán látogatta meg tavaly szeptemberben: csokiba mártott epret és narancslevet vitt a nőnek. Az innivalóba egy olyan erős nyugtatót tett, amellyel sokszor visszaéltek már világszerte: ezzel a gyógyszerrel kábítottak el olyan embereket, akiket aztán megerőszakoltak.

Amikor a nő elájult, tolószékbe tette, és kocsiba tette. Több mint hat órát autózott vele, mire hazaért a Svédország déli részén lévő Kristianstadba.

A fogság szerencsére nem tartott sokáig, a nő hat nap után ki tudott szabadulni. Az orvos megtudta ugyanis, hogy a rendőrök már keresik a nőt, és színjátékra kényszerítette. Fegyverrel fenyegette meg, bevitte a rendőrségre, ahol azt mondatta vele, hogy ők valójában egy pár. A rendőrök azonban négyszemközt is elbeszélgettek a nővel, és ő minden elmondott nekik.

Az orvost január 11-én egyebek mellett emberrablással és személyi szabadság megsértésével vádolták meg, ő azonban tagadta, hogy elrabolta volna az áldozatát, sőt szerinte a személyes szabadságát sem korlátozta. A bunkerépítést elismerte, de állította, hogy nem akart ott embereket fogva tartani és megerőszakolni.

A férfiről a hatóságok még annyit árultak el, hogy több kórházban is dolgozott korábban. A tárgyalása január 25-én kezdődik Stockholmban – derül ki a CNN összefoglalójából.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!