szerző:
MTI

Kimerültség és kiszáradás következtében elhunyt Henry Worsley brit utazó, aki elsőként próbálta egyedül, segítség nélkül átszelni az Antarktiszt – közölte a család hétfőn.

Az egykori katonatiszt mindössze 48 kilométerre volt 1600 kilométeres útja végétől, amikor pénteken segítséget kért. Helikopterrel kórházba szállították.

Családja szerint az 55 éves férfi összes szervének leállása miatt hunyt el a chilei Punta Arenas kórházában. Egy nappal korábban bakteriális hashártyagyulladással operálták, amely bizonyos esetekben szeptikus sokkhoz, az egész szervezetre kiterjedő fertőzéshez vezet.

Hetvenegy nap alatt Worsley majdnem másfél ezer kilométert tett meg, felszerelését egy szánkón húzta maga után. Az után döntött útja megszakítása mellett, hogy két napig nem tudta elhagyni sátrát.

"A 71 egyedül töltött nap, a csaknem 1500 megtett kilométer hatására testi erőm felőrlődött. Szomorúan kell jelentenem, ilyen közel a célhoz, hogy utazásom véget ér" – állt Worsley antarktiszi közleményében.

Ernest Shackleton egy évszázaddal ezelőtti, be nem fejezett antarktiszi expedícióját kívánta végigvinni Worsley. Shackleton 1908 októberében indult útnak azzal a céllal, hogy ő lesz a világon az első, aki eléri a Déli-sarkot. Csapatával 155 kilométeres távolságig jutott, de a szélsőséges körülmények miatt visszafordulásra kényszerült.

A csapat Endurance nevű hajója jégtorlaszok áldozatává vált, maguk is a hómező fogságába estek és csak 1916 augusztusában menekültek meg a csodával határos módon. Abban az időben ennyire közel még nem ért ember a Déli-sarkhoz.

Henry Worsley Shackleton egyik társának, Frank Worsleynek a leszármazottja. Expedíciójával több mint százezer fontot, azaz 41 millió forintot gyűjtött a sebesült katonák számára – közölte Worsley felesége. Támogatói között volt Vilmos herceg brit trónörökös is, aki azt mondta, Worsley személyében ő és öccse, Harry barátjukat veszítették el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!