szerző:
hvg.hu

Miközben egy hónap alatt a német kancellár népszerűsége 46-ról 54 százalékra nőtt, politikai ellenlábasa, a bajor kormányfő népszerűsége hasonló mértékben csökkent. A merkeli menekültpolitikával ugyanakkor még mindig nem elégedett a németek többsége, kivéve az ellenzéki zöldek híveit. Sokat elmond a németek kultúrájáról, hogy miközben nagy részük nem támogatja a nyitott kapuk politikáját, nagy többségük szégyenkezik a menekültek elleni erőszakos támadások miatt.

Újra növekedésnek indult Angela Merkel német kancellár népszerűsége – legalábbis a közszolgálati ARD megbízásából készült kutatás szerint.

Mint arról internetes oldalán a Deutsche Welle beszámol, míg Angela Merkel elfogadottsága nőtt, a kancellár menekültpolitikájával a németek továbbra is elégedtlenek.

A németek 54 százaléka elégedett vagy nagyon elégedett Merkel kormányának teljesítményével, a múlt hónapban ez az arány még csak 46 százalék volt. A mostani számok még mindig nem érntek a tavaly júliusban mért 67 százalékos elégedettség nyomába.

A Merkel politikájával nyíltan és élesen szembehelyezkedő Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a koalíciós partner CSU elnökének népszerűsége ugyanebben az időintervallumban 46 százalékról 38 százalékra esett.

©

A menekültekkel kapcsolatban ugyanakkor már nem találkozik a németek többségének egyetértésével Merkel politikája: a válaszadók 59 százaléka nem elégedett azzal, míg 39 százalékakuk támogatja vagy nagyon támogatja a menekültek befogadását. Merkel saját szavazói bázisának, a CDU híveinek is csak 55 százaléka támogatja a kancellár menekültügyi elveit. A nagykoalícióban szintén részt vevő szociáldemokrata (SPD) szavazók körében ez az arány 44 százalék. Merkel migránspolitikáját érdekes módon éppen az ellenzékben, a Zöldek híveinek körében fogadja a legnagyobb megértés: a zöldpártiak 67 százaléka támogatja a kancellár menekültügyi döntéseit.

Miközben a németek többsége szigorúbb elveket akar, a felmérés válaszadóinak 83 százaléka mondta, hogy szégyelli magát a menekültek elleni erőszakos cselekmények, (tüntetések, verések, gyújtogatások) miatt. Csak 34 százalékuk látja úgy, hogy a hatóságok megfelelő védelmet nyújtanak a külföldieknek, 58 százalékuk azt szeretné, hogy nagyobb biztonságot garantálnának a befogadottaknak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!