szerző:
MTI

Isztambulban félezren tüntettek a Zaman médiacsoport épülete előtt az ellen tiltakozva, hogy az Erdogant támadó lap igazgatását gyakorlatilag az állam felügyelete alá helyezték. A rendőrség könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket vetett be. Erre már az EU is összevonta szemöldökét, megdorgálva tagjelöltjét.

Szombaton is könnygázt, vízágyúkat és gumilövedékeket vetett be a rendőrség Törökországban az ellenzéki Zaman médiacsoport isztambuli szerkesztőségénél tüntetők ellen, miután már előző este is szétoszlatta az akkor ott összegyűlt tömeget.

Az egyik tüntető felrepedt halántékát jegelik
©

A demonstrálók - mintegy 500 ember - amiatt tiltakoztak, hogy egy pénteki bírósági döntés értelmében a lap igazgatását az állam által kinevezett tagokból álló felügyeletre bízták, s ez sokak szerint gyakorlatilag a Zaman állami ellenőrzés alá helyezését jelenti.

Nem sok embert kellett szombaton szétkergetni, de azt nagyon durván csinálták
©

A lap szombati számában a sajtószabadság szempontjából szégyenteljesnek nevezte a döntést, és úgy vélte, hogy azzal "az alkotmányt is felfüggesztették".

Ennyire durván
©

A Zaman Törökország egyik legnagyobb példányszámú újságja, a hozzá kapcsolódó médiumokkal együtt a Recep Tayyip Erdogan elnök legnagyobb politikai ellenfelének számító Fethullah Gülen iszlám hitszónok érdekeltségébe tartozik.

Könnygázfelhőben menekülnek az emberek
©

Az EU összevonta szemöldökét

Az Európai Unió a történtekkel kapcsolatosan szombaton közleményt adott, amelyben felhívja az uniós tagjelölt Törökország figyelmét: tiszteletben kell tartania és érvényesítenie kell a demokratikus elveket, köztük a média szabadságát. "A szabad, sokszínű és független média a demokratikus társadalom egyik alappillére, amely segíti az információk és az eszmék szabad áramlását, és amely szavatolja az átláthatóságot és a felelősségre vonhatóságot" - olvasható a dokumentumban. 

Ahogy a rendőrök bemasíroznak a székházba, és a péntek esti tüntetés képei: kattintson a galériáért!
©

A közlemény szerint minden ország - különösen az, amely az EU-csatlakozásról folytat tárgyalásokat - köteles szavatolni az alapvető jogokat, köztük a véleménynyilvánítás szabadságát, akárcsak az igazságos büntetőjogi eljárást, összhangban az emberi jogok európai egyezményében foglaltakkal.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!