szerző:
hvg.hu

Kedd hajnal óta szigorítottak a nyugat-balkáni országok a határaikon, Macedónia pedig senkit sem enged tovább Görögország felé. Becslések szerint tizenháromezer menekült ragadt így a határon, ahol a képek tanúsága szerint az esőzés miatt sárban dagonyáznak, sátraznak a családok.

Ahogy korábban írtuk, több ország, köztük Szlovénia, Szerbia, Horvátország, Macedónia intézkedései miatt gyakorlatilag lezárult a nyugat-balkáni migránsútvonal. A bevándorlóknak általában nincsenek dokumentumaik, de ha lenne is náluk útlevél, érvényes vízumot nem tudnak szerezni, emellett pedig a tapasztalatok alapján menedéket sem kérnének Szerbiában, Horvátországban vagy Szlovéniában.

A legsúlyosabb állapotokat Macedóniában tapasztalták az intézkedések után, ahol körülbelül tizenháromezer menekült gyűlt már össze, miután nem engedik őket tovább Görögország felé. Szerdán az ott ragadt menekültek között már volt olyan, aki azt mondta, inkább visszamenne Törökországba, mert még ott is jobbak a körülmények. A képek szerint a nagy esőzés miatt a tábor területe egyetlen nagy sártengerré változott.

Ez egy friss videó a szerdai állapotokról:

A görög-macedón határon, Idomeninél készült képek. Csak néhány polgárháború elől menekülő szírnek engedik a határátlépést, mindenki mást feltartóztatnak.

Egy drónfelvétel a táborról: