szerző:
hvg.hu

1970 óta gyakorlatilag nem volt olyan év, amikor ne szedett volna halottakat a terrorizmus Nyugat-Európában. A The Huffington Postban korábban közölt statisztikája szerint 1972, 1974, 1980 és 1988 volt a legvéresebb év. Az érintett évtizedekben elkövetett terrortámadások áldozatai között britek vannak a legtöbben.

A 70-es és 80-as évehkez képest jelentősen csökkent a terroráldozatok száma a 90-es években Nyugat-Európában. Az ezredforduló után tovább esett ez a szám, de itt figyelembe kell venni az arányokat is.

Hiába volt húsz alatt a halottak száma például 2002-ben és 2003-ban, töretlenül javuló tendenciáról nem lehet beszélni. A 2004-es madridi vonattámadásban 191-en, a 2005-ös londoni metrórobbantásban 52-en, a 2011-es oslói mészárlásban 77-en, tavaly novemberben Párizsban pedig 147-en haltak meg - derül ki a statisztikából.

A térség legvéresebb merénylete az 1988-as lockerbie-i repülőkatasztrófa volt, amelyben 270-en haltak meg, köztük négy magyar.

A statisztkát tavaly decemberben közölték, és a keddi, brüsszeli események miatt sajnos már a 2016-os sem áldozatok nélküli.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!