szerző:
MTI

Korrupciós botrányáról kérdezték volna, de nem akart beszélni róla.

Megtagadta a tanúvallomást Pak Gun Hje hivatalában felfüggesztett dél-koreai államfő kedden abban az ügyben, amelyben határoznak sorsáról, miután alkotmányos vádeljárás indult ellene egy korrupciós botrányban. Emiatt az alkotmánybíróság kénytelen elhalasztani a meghallgatásokat.

Pak nem volt hajlandó megjelenni a bírói testület előtt, amely így arra kérte, hogy csütörtökön tegyen tanúvallomást. Az elnök távolmaradását bírálták azok a parlamenti képviselők, akik az alkotmányos vádeljárásban ügyészekként járnak el.

A bíróság közölte: nem kötelezheti Pak elnöknőt arra, hogy megjelenjen a meghallgatáson, és ha a második idézésre sem jelenik meg, akkor a törvények szerint az eljárás nélküle is folytatódhat.

Az államfőt érintő korrupciós botrány október végén robbant ki, és ahhoz vezetett, hogy a parlament ideiglenesen felfüggesztette őt tisztségéből. Az ügy kulcsfigurája Csoj Szun Szi, aki Pak Gun Hje barátnője és bizalmasa. Csojt azzal a váddal állították bíróság elé, hogy beleszólt kormányzati és vezetői kinevezési kérdésekbe, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, emellett jelentős összegeket sajtolt ki nagyvállalatokból, s a pénzek két olyan alapítványhoz kerültek, amelyeket Csoj felügyelt, és amelyek az államfő politikai kezdeményezéseit szolgálták. A vád szerint 16 céget vett rá, hogy összesen 77,4 milliárd vont (19 milliárd forint) adományozzanak.

Az ügyészek tettestársként jelölték meg az elnököt is, de ellene egyelőre nem lehet eljárást indítani. A parlament megszavazta a leváltására irányuló eljárás megindítását, de ezt az alkotmánybíróságnak még jóvá kell hagynia. Addig is az államfői teendőket december közepén ügyvezető jelleggel Hvang Kjo An kormányfő vette át.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!