szerző:
hvg.hu

Július óta nem tartott hivatalos sajtótájékoztatót Donald Trump, ma viszont újra az újságírók elé állt. Ezen azt mondta, szerinte a hírszerzéstől származnak azok a szerinte hamis információk, amelyek őt orosz kapcsolattal vádolják.

November 8-ai megválasztása után Donald Trump úgy döntött, szakít a hagyományokkal és nem tart rendes sajtótájékoztatót, ahol kérdezni is lehet. Azóta legfeljebb interjúkat adott, a Twitteren kommunikált, vagy saját közönsége előtt tartott beszédeket. Ma július óta először lesz lehetősége az újságíróknak sajtótájékoztatón kérdezni a most már megválasztott elnököt.

A sajtótéjékoztató elején a Robert Loerzel a Trump-stábból elmondta, felháborítónak tartják a Buzzfeeden megjelent híreket, amelyek szerint Trumpnak komoly kapcsolatai vannak Oroszországgal, meg is figyelték és kompromittáló információkkal rendelkeznek róla.

A Buzzfeed által közölt iratban az áll, hogy az orosz kormányzat öt éve készíti fel és támogatja Donald Trumpot, hogy Putyin orosz elnök így ossza meg a nyugati szövetségeseket. A jelentés szerint Trump elutasított több, "mézesmadzagnak" szánt orosz ingatlanügyletet, de ő és belső köre is rendszeresen fogadott el a Kremltől politikai riválisaira vonatkozó hírszerzési információkat. A dokumentum szerint az orosz hírszerzésnek kompromittáló információi vannak Trumpról, aki "több, jól tájékozott forrás szerint perverz szexuális aktusokban vett részt". A dokumentum szerint emellett bizonyíték van arra is, hogy "kiterjedt összeesküvés" volt Trump kampánycsapata és a Kreml között, és a Kreml állt annak hátterében is, hogy a Wikileaks közzétette az amerikai Demokrata Párt szerveréről megszerzett e-maileket. Trump csapata cserébe állítólag az Egyesült Államokban élő orosz oligarchákról és családjaikról gyűjtött és adott át adatokat Moszkvának.

Trump sajtótájékoztatóján Mike Pence alelnök arról beszélt, hogy a szabad sajtó híve, de egyben a felelősségteljes híradásé is, ezzel is utalt a tegnapi hírekre. Trump szerint annyi sajtótájékoztatót tartott a kampány alatt, hogy valószínűleg emiatt nyerte meg a választást - ezzel kezdte a beszédét.

A sajtótájékoztató főleg Trump oroszokkal való kapcsolatáról szólt, amiről a megválasztott elnök azt mondta: "Lehet, ismétlem, lehet, hogy a hírszerzés szivárogtatta ki ezeket a híreket" - közölte Trump. Megköszönte azoknak a hírügynökségeknek, akik voltak olyan professzionálisak, hogy nem közölték a róla szóló híreszteléseket.

Az első kérdés a hírszerzés által kiadott hírekről szólt és arról, elismeri-e, hogy Vlagyimir Putyin rendelte el a kibertámadásokat a DNC ellen. Trump szerint a róla szóló hírek teljesen hamisak, sosem történtek meg, azokat az ellenfelei találták ki. A kérdés második részére úgy reagált, elismeri, hogy Oroszország hajtotta végre a támadást, de más országok is, valószínűleg Kína is köztük volt.

"Megalkotjuk a megfelelő védelmet a legnagyobb koponyákkal" - ígérte, emellett gyatrának nevezte a demokraták levelezési rendszerét, ami szerinte nagyon könnyen feltörhető volt, ellenben a repbulikánussal. Putyinról szólva elmondta, tiszteli az orosz elnököt, hogy kiállt és ő is cáfolta, hogy bármilyen kompromittáló információik lennének Trumpról.

"Ha Putyin szereti Trumpot, nekem ezzel nincs problémám, tudják mit? Inkább előnynek tekintem" - mondta a megválasztott elnök, kérdésre válaszolva. "Tényleg azt hiszik, hogy Hillary Clinton keményebb lett volna Putyinnal, mint én leszek? Könyörgöm" - szúrt még oda egykori ellenfelének Trump. "Testőrök vesznek körbe mindig, de mindig azt mondom nekik, ha elhagyom ezt az országot, viselkedjen mindenki akárhol amerre járunk, a szállodákban is, mert apró kamerák bárhol lehetnek!" - tette hozzá az orosz megfigyelésről szóló hírekre reagálva.

"Nincs tartozásom Oroszország felé, nincsenek megállapodásaim, semmiféle pénzügyi megállapodásom" - mondta, mikor arról kérdezték, pénzügyeiről szóló információkkal tudják-e kompromittálni az oroszok.

Később hozzátette, hogy gyalázatos, hogy a titkosszolgálatok ilyen hamis híreket szivárogtatnak ki, és ezt sokan elhiszik, és szerinte a náci Németországban történtek ilyenek, ezért tweetelte az eset után azt, hogy "A náci Németországban élünk?" Trump a sajtótájékoztatón azt mondta, a náci Németországban történhetett ilyen, hogy hamis híreket közölnek.

Trump emellett kirohanást intézett a róla szóló információkat közlő Buzzfeed és a CNN ellen, amelyekről közölte, ezek hamis híreket közlő oldalak. Trump azzal érvelt, hogy míg az ügyvédjéről, Michael Cohenről azt írták, hogy Prágában találkozott oroszokkal, az útlevelében nem volt ennek nyoma, sőt, végül szerinte az is kiderült, hogy nem is ugyanarról a Cohenről volt szó. A CNN újságírójának mindezt a szemébe is mondta, de amikor az újságíró kérdést akart feltenni, arra nem volt hajlandó válaszolni, erről itt egy videót is megnézhet!

Arra a kérdésre, hogy akkor ezek szerint nem bízik az amerikai titkosszolgálatban Trump azt mondta, meg fogják erősíteni az ország védelmét. A sajtótájékoztató legvégső kérdésére, amelyet a CNN helyett az ABC újságírója tett fel, hogy bizton állítani tudja-e, hogy sem neki, sem a stábjából senkinek nem volt kapcsolata az oroszokkal Trump csak olyan választ adott, hogy kiváló emberekkel dolgozik, de nem adott egyértelmű választ.

"Én leszek a legnagyobb munkahelyteremtő"

"Tudnám egyszerre vezetni az országot és a cégemet, de nem teszem", "senkit nem érdekelnek az adózásomról szóló információk" - ezeket a válaszokat kapta egy másik riporter. Trump ugyanakkor elhatárolta magát a cégétől, még akkor is, ha jogilag nem lenne összeférhetetlen, hogy tovább vezesse a cégeit elnöksége alatt.

Üdvözölte a Ford vállalat döntését, hogy Mexikó helyett Michiganben fektet be, erre bíztatta a General Motors-t és a gyógyszeripart is. Beszélt arról is, hogy az F-35-ös vadászgépnél biztosan, az F-38-asnál pedig lehetséges, hogy jelentős fejlesztések lesznek. "Én leszek a legnagyobb munkahelyteremtő, akit Isten valaha teremtetett" - mondta a megválasztott elnök, aki beszélt a veteránok kórházi ellátásának javításáról is.

A sajtótájékoztató közepén a Trump-stáb egyik tagja kiállt, hogy Trump cégeiről és ezzel kapcsolatos rendelkezéseiről beszéljen. A nagyjából negyedórás performansz a kérdések elől vitte az időt és elképesztő részletességgel számolt be a Trump által hagyott útmutatásokról.

Trump ezután közölte, hogy "minden idők egyik legjobb kabinetjét raktuk össze" és megdicsérte kormánytagjait, akik már átestek a kongresszusi meghallgatásokon, mert szerinte remekül szerepeltek.

Az Obamacare Trump szerint kész katasztrófa. 2017 pedig még ehhez képest is rossz év lesz. "Hátradőlhetnénk és kritizálhatnánk, az emberek maguktól jönnének, hogy változtassuk meg, de nem fogjuk kihasználni a helyzetet. Saját tervvel érkezünk, ami lecseréli az Ombamacare rendszerét" - mondta.

"Meg fogjuk építeni a falat" - jelentette ki Trump, bár hozzátette, előtte tárgyalni kell Mexikóval, és ez el fog tartani egy darabog, így valószínűleg 1-1,5 év múlva kezdődhet az építkezés. Azt mondta, egyébként szereti Mexikót, szereti a mexikóiakat és a mexikói kormányt is. Az építendő fal finanszírozásáról viszont kijelentette, Mexikónak kell fizetnie érte, de majd utólag megtérítik ezt nekik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!