szerző:
hvg.hu

A rendőrség lábon lőtt egy férfit, aki megkéselt több embert péntek délután a Finnország délnyugati részén lévő Turkuban. A támadót őrizetbe vették, de valószínűleg vannak társai, őket keresik. Két ember nem élte túl a késelést.

Két ember meghalt és legalább nyolc megsérült a péntek délutáni késes támadásban a Helsinkitől 150 kilométerre, nyugatra található Turkuban - írják a BBC oldalán. A turkui egyetemi kórház vezetője egy halottról számolt be, később egy sajtótájékoztatón a rendőrség megerősítette, hogy egy másik ember is meghalt.

©

Helyi hírek szerint a sérültek között van egy olyan nő is, aki babakocsit tolt, amikor a szúrás érte, az ő állapotáról nincs hír.

©

 Az egyik szemtanú azt mondta: valaki azt kiáltotta, hogy "Allahu Akhbar", amikor az emberek futni kezdtek a késelés után. Egy férfi ordítozása hallható azon a pár másodperces videón is, amit az egyik ablakból rögzítettek.

Egy szemtanú, egy diák a helyszíntől nem messze, egy bárban ragadt, ahonnan a rendőrök már nem engedtek ki senkit. Elmondta: éppen biliárdozott, amikor meghallotta kintről a lövéseket, majd látta, hogy pillanatok alatt lezárják a helyet.

A lábon lőtt férfi a beszámolók szerint egy nagy méretű késsel szúrt mindenkit, akit ért. Indítéka egyelőre nem ismert.

Valószínűleg voltak társai, a rendőrök keresik őket, ezért mindenkitől azt kérték, hogy kerüljék el Turku központját. A környéken több épületet kiürítettek, az érkező buszokat, vonatokat átvizsgálják.

A támadás miatt fokozták a biztonsági készültséget a finn vasútállomásokon és Helsinki repülőterén. 

©

Juha Sipila finn miniszterelnök annyit közölt, hogy a finn kormány figyeli a fejleményeket. A belügyminiszter és a rendőrség vezetője Turkuba utazott.

Paula Risikko finn belügyminiszter péntek este egy turkui sajtótájékoztatón közölte, hogy az egész országban magasabb szintre emelték a készültséget.

Finnország rendőrfőnöke, Seppo Kolehmainen ugyanott úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem minősítik terrortámadásnak az esetet, de nem zárják ki ennek a lehetőségét. Hozzátette, hogy még nem tudták tisztázni a támadó kilétét.

Az Európai Bizottság minden rendelkezésére álló támogatást megad Finnországnak – közölte péntek este Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki elítélte, hogy a spanyolországi merényletek után alig 24 órával Finnországban is, áldozatokat követelő, késeléses támadás volt. Juncker szolidaritását fejezte ki a biztonsági erőkkel, Finnország lakosságával és Juha Sipilä miniszterelnökkel.

2012-ban az akkori finn miniszterelnököt, Jyrki Katainent megpróbálták megkéselni egy turkui kampányrendezvényen. A támadójáról kiderült, hogy nem volt ép elméjű, és végül nem emeltek ellene vádat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!