szerző:
MTI / hvg.hu

A kis erejű földrengést a kínaiak szerint robbantás okozhatta, a dél-koreaiak viszont úgy vélik, hogy természetes eredetű volt a földmozgás.

3,4-es erősségű földrengés volt szombaton Észak-Koreában, az epicentruma nem messze volt a szeptember 3-ai föld alatti nukleáris robbantást helyszínétől, az ország északleleti részén.

A kínai szeizmológiai intézet szerint a földrengés fészke "nulla kilométeres mélységben" volt, és gyaníthatóan robbanás okozta. A kínai földrengéskutató hálózatok központja viszont úgy véli: a földmozgás nem egy újabb nukleáris kísérlet következménye – erre a következtetésre infrahang felvételek elemzésével jutottak.

A dél-koreai meteorológiai szolgálat közölte, hogy nekik ez inkább természetes földrengésnek tűnt. Ezt a BBC szerint azzal indokolták, hogy a rengés nem kísérte az a mesterséges hanghullám, amely megszokott a mesterséges földrengéseknél.

A nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő nemzetközi szervezet, a CTBTO első jelentésében közölte, hogy vizsgálja "a szokatlan szeizmikus aktivitást”. Nem sokkal később Lassina Zerbo, a CTBTO igazgatója a Twitteren közölte, hogy két szeizmikus jelenséget is észleltek, és nem valószínű, hogy ezek ember okozta események voltak.     

Az amerikai földtani intézet szerint egyértelműen nem állapítható meg, hogy az általa 3,5-ös erősségűnek mért földmozgás emberi tevékenységre vagy természeti jelenségre vezethető vissza. A földrengés epicentruma 22 kilométerre kelet-északkeletre volt az észak-koreai rezsim nukleáris teszttelepjétől, és mélységét 5 kilométerben állapították meg.

A szeptember 3-án végrehajtott föld alatti nukleáris robbantás egy 6-osnál is erősebb földrengés váltott ki. Észak-Korea azt állította: hidrogénbombával hajtottak végre sikeres kísérletet. A kommunista diktatúra újabb húzását világszerte elítélték, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókkal sújtotta az országot. A robbantás után még feszültebbé vált az Egyesült Államok és Észak-Korea egyébként is nagyon rossz viszonya.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!