szerző:
MTI / hvg.hu

A kis erejű földrengést a kínaiak szerint robbantás okozhatta, a dél-koreaiak viszont úgy vélik, hogy természetes eredetű volt a földmozgás.

3,4-es erősségű földrengés volt szombaton Észak-Koreában, az epicentruma nem messze volt a szeptember 3-ai föld alatti nukleáris robbantást helyszínétől, az ország északleleti részén.

A kínai szeizmológiai intézet szerint a földrengés fészke "nulla kilométeres mélységben" volt, és gyaníthatóan robbanás okozta. A kínai földrengéskutató hálózatok központja viszont úgy véli: a földmozgás nem egy újabb nukleáris kísérlet következménye – erre a következtetésre infrahang felvételek elemzésével jutottak.

A dél-koreai meteorológiai szolgálat közölte, hogy nekik ez inkább természetes földrengésnek tűnt. Ezt a BBC szerint azzal indokolták, hogy a rengés nem kísérte az a mesterséges hanghullám, amely megszokott a mesterséges földrengéseknél.

A nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő nemzetközi szervezet, a CTBTO első jelentésében közölte, hogy vizsgálja "a szokatlan szeizmikus aktivitást”. Nem sokkal később Lassina Zerbo, a CTBTO igazgatója a Twitteren közölte, hogy két szeizmikus jelenséget is észleltek, és nem valószínű, hogy ezek ember okozta események voltak.     

Az amerikai földtani intézet szerint egyértelműen nem állapítható meg, hogy az általa 3,5-ös erősségűnek mért földmozgás emberi tevékenységre vagy természeti jelenségre vezethető vissza. A földrengés epicentruma 22 kilométerre kelet-északkeletre volt az észak-koreai rezsim nukleáris teszttelepjétől, és mélységét 5 kilométerben állapították meg.

A szeptember 3-án végrehajtott föld alatti nukleáris robbantás egy 6-osnál is erősebb földrengés váltott ki. Észak-Korea azt állította: hidrogénbombával hajtottak végre sikeres kísérletet. A kommunista diktatúra újabb húzását világszerte elítélték, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókkal sújtotta az országot. A robbantás után még feszültebbé vált az Egyesült Államok és Észak-Korea egyébként is nagyon rossz viszonya.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!