szerző:
hvg.hu

Felfüggesztették az óriáspandák megtermékenyítését célzó programot az edinburghi állatkertben, mert az utóbbi években kudarc kudarcot követett. Az állatvédők örülnek.

Tian Tiant és Yang Guangot békén hagyják az idén az edinburghi állatkertben: miután öt évig nem sikerült megtermékenyíteni Tian Tiant – még mesterséges úton sem – az intézet vezetői úgy döntöttek, felfüggesztik a szaporítási programot.


A közlemény szerint a szakemberek elemezni akarják a kudarc okait, s közben át is alakítják majd a 2011-ben Kínából érkezett pandák környezetét, hátha a párt a nem megfelelő berendezés zavarja a nyugodt együttlétben. „Nagyon bízunk abban, hogy Tian Tiannak végül lesz kölyke, de még ha nem is így történik, az állatkertben gyűjtött tapasztalatok sokat segítenek az állatfaj megmentésében” – mondta újságíróknak az állatkert szóvivője. Korábbi hírek szerint tavaly sokáig azt hitték a gondozók, hogy sikeres volt a z utolsó mesterséges megtermékenyítés, ám végül kiderült, Tian Tiannak nem lesz kölyke.


„Örömmel halljuk, hogy felfüggesztették a szaporítási kísérleteket, s hogy az idén a pandákat nem vetik alá a komoly beavatkozást jelentő mesterséges megtermékenyítési procedúrának. Ellenezzük a fogságban élő vadállatok szaporítását, mert az így születő utódok sohasem kerülnek vissza természetes közegükbe, így nem járulnak hozzá a fajmentéshez” – közölték a OneKind nevű állatvédő szervezet vezetői. Hozzátették, bíznak abban, hogy az állatkerti környezet átalakítása után sem újítják majd fel a kísérleteket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!