30 év után bíróság ítélet értékelheti át, amit a román forradalomról tudhatunk

Parászka Boróka

8 perc

2019.12.22. 07:15

Az idő megszépítette a magát a Kárpátok Géniuszának nevező Nicolae Ceausescu emlékét, Románia lakóinak már több mint 60 százaléka van jó véleménnyel a gyorsított eljárásban kivégzett diktátorról, aki perében azt mondta, majd a román nép mond róla végső ítéletet. Ítéletre vár – ha nem is végsőre – a véres rendszerváltás utáni első megválasztott román elnök, Ion Iliescu, akit súlyos vádakkal illetnek 1989-es cselekedeteiért.

„Szépen gyógyulnak a sebei” – állapította meg az orvosi bizottság 24 év után, 2015-ben Corina Untila sérüléseiről, és a látlelet alapján megvonták rokkantsági besorolását, valamint az azzal járó kedvezményeket, szociális támogatást.

Untila 1989. december 17-én, 18 éves korában sérült meg súlyosan, akkor, amikor – a kifejezett szülői tiltás ellenére – a tüntető tömeghez csatlakozott Temesváron. Öt nappal az előtt érte a golyó, hogy a Ceausescu házaspár elmenekült volna Bukarestből. Kockázatot vállalt, akkor ment utcára, amikor még bizonytalan volt, hogy mi lesz a temesvári tüntetések végkimenetele. Az ott szerzett sebbel élte tovább az életét, és várta a megfelelő jóvátételt – hiába.  

 A bizottsági döntés ezért is volt megalázó, kiábrándító, éspedig nemcsak az ő személyes sorsát, de az egész 1989-es forradalom megítélését tekintve.

A saját hazámban lőttek le a saját hazámat szolgáló katonák. Soha senki nem kért tőlem bocsánatot a hadsereg nevében

– panaszolta keserűen Untila, aki nem heverte ki forradalmi sérüléseit. 48 éves korában, 2019 novemberében elhunyt. Azokban a napokban, amikor bejelentették: a várakozásokkal ellentétben mégsem kezdődik el a 30. évfordulón a „forradalom pere”, hiába emeltek vádat az idei év tavaszán

Gyászoló hozzátartozó a temesvári Hősök Temetőjében

Jóvátétel nélkül

AFP

 Mondhatnánk, hogy Corina Untila a romániai forradalom egyik ismert arca-hőse, de az igazság az, hogy a romániai forradalomnak nincs általánosan ismert, tisztelt, elfogadott hőse. Legkevésbé az utcai harcokban megsérült vagy elhunyt emberekre emlékeznek. Ők az elmúlt évtizedeket kárpótlásért folytatott perekkel töltötték, jóvátételért küzdöttek, vagy csendben, kiábrándulva visszavonultak.