1. Neofóbia
Elsősorban gyerekek körében gyakori, de valamilyen szinten mindenkinél előfordulhat, hogy ódzkodik az ismeretlen, új ételek kipróbálásától, fogyasztásától. Három- és tízéves kor között teljesen természetesnek tartják szakemberek ezt a félelmet, habár már akkor is nagy egyéni különbségek lehetnek a válogatás mértékében – az újdonságok óvatos előkóstolásától a néhány alapételen túl minden elutasításáig. Ez az ellenkezés egyébként vonatkozhat bizonyos formákra, állagra, esetleg meghatározott ételcsoportokra, de olyan is előfordul, hogy az illető csak ismert márkájú ételt fogad el. Kóros mértéke gátolhatja a gyerek normális fizikai fejlődését, felnőttkorban pedig különösen veszélyes hiánybetegségekhez vezethet. A neofóbia mérésére skálát is kifejlesztettek, amelynek külön verziója van gyerekek és felnőttek számára.