Napi ötszöri étkezés vs. időszakos böjt – ezt eszi egy átlagos napon a dietetikus és az élelmiszerbiológus

1 perc

2025.05.01. 15:30

Hogyan változott az étrendünk az elmúlt évtizedekben, és mit jelent az a sokkoló állítás, hogy gyakorlatilag egész nap desszertet eszünk? Mi történik a szervezetünkkel, ha 12, 16 vagy akár 24 órás szünetet tartunk a táplálkozásban? Lehetnek-e nem kívánt mellékhatásai az időszakos böjtnek? Mi a jó stratégia, ha sóvárgunk az étel után? Piacon vagy boltban vásároljunk? Csak nyersen együnk zöldséget? Többek között ezekről a témákról is beszélgettünk a HVG Címlapsztoriban Bartha Ákos élelmiszerbiológussal és Szabó Adrienn dietetikussal, akik azt is elmondták, ők maguk milyen étrendet követnek, vacsoráznak-e este hat után, és milyen táplálékkiegészítőt szednek.

Igyekezzünk az állatokat a fülüktől a farkukig elfogyasztani.

A napi öt étkezés sosem volt kötelező, csak egy jó lehetőség.

Két mondat a HVG Címlapsztori szakértő vendégeitől, akikkel igyekeztünk rendet tenni az elképesztő gyorsasággal változó táplálkozási trendek, diéták, tévhitek és démonizált alapanyagok káoszában, és megfogalmazni azokat az általános érvényű igazságokat az egészséges étkezésről, amelyek mindezek ellenére igenis léteznek Szabó Adrienn dietetikus és Bartha Ákos táplálkozáskutató, élelmiszerbiológus szerint.

A 45 perces beszélgetést hvg360 előfizetéssel lehet megnézni az alábbi videóban.