szerző:
MTI

Több európai országban okozott súlyos, néhol halálos baleseteket a zord téli időjárás szerdán.

Hárman meghaltak és több mint kétszázan megsérültek szerdán azokban a súlyos balesetekben Lyon környékén, amelyeket az ónos eső miatti jegesedések okoztak. Karambolok miatt a Párizstól Marseille felé vezető A6-os autópályát Limonest város magasságában egy időre mindkét irányban lezárták. A hajnalban kezdődött hirtelen esőzés és azt követően a hideg talajon kialakuló jegesedés sorozatos baleseteket és óriási fennakadásokat okozott Franciaország középső részén, Rhone megyében. Reggel 7 óra óta Lyon környékén közel 400 alkalommal összesen 450 tűzoltó és orvos, valamint 300 rendőr vett részt a mentési munkákban. A csendőrség megfogalmazása szerint a régió útjain "katasztrofális" helyzet alakult ki; számtalan jármű csúszott az utak menti árokba - jelentette Venczel Katalin, az MTI tudósítója.

Ausztria keleti részében helyenként sűrű havazás, máshol ónos eső és az utakra fagyott tükörjég okozott komoly közlekedési gondokat szerda délelőtt. Kiváltképpen Bécs környékén, az A1-es nyugati és az A2-es déli autópályán alakult ki nehéz helyzet, de fennakadásokat jelentettek Burgenlandból, Alsó-Ausztriából, Stájerországból és Karintiából is. A hótól vagy jégtől csúszóssá vált utakon számos, jobbára koccanásos baleset történt. Néhány embert kórházba kellett szállítani. Délután a karintiai Wolsfberg járásban 15 gépkocsi csúszott egymásba a síkosság miatt. A havazás nyomán a hegyi utakon kötelezővé tették a hólánc használatát.

Bécsben a rendkívüli időjárás, főleg a jegesedés miatt a magánszemélyek számára 24 órás időtartamra feloldották a sózási tilalmat. A fővárosban kora reggel óta 1400 munkás és 380 gép dolgozott azon, hogy járhatóvá tegye Bécs összességében 2800 kilométer hosszú úthálózatát - jelentette Rácz Péter, az MTI tudósítója. Németország történetében az idei az egyik leghidegebb január, az elmúlt napok rendkívül zord időjárása, a fagy és a jég sok balesetet okozott. Az offenbachi meteorológiai szolgálat szerdán közölte, hogy a hónap első két hetében az átlagos napi középhőmérséklet mínusz 5,3 fokot ért el. 

Németország nagy része már kedden is valóságos korcsolyapályává vált, ami több tartományban számos közlekedési balesetet okozott. Különösen Mecklenburg-Elő-Pomeránia, valamint Brandenburg számos városában váltak a járdák veszélyesen csúszóssá. A hatóságok szerdán ismét rendkívüli óvatosságra szólították fel a gyalogosokat, az autósokat pedig körültekintő és a megengedettnél is lassúbb vezetésre intették - jelentette Pietsch Lajos, az MTI tudósítója. 

Köd és jég nehezítette a közúti közlekedést a balkáni országokban szerdán. Bulgária-szerte káoszt okoztak a közlekedésben a jeges utak, iskolákat zártak be, szünetelt a forgalom a nemzetközi főútvonalakon, több tucatnyi baleset történt. Szófiában és Várnában sokakat ápoltak kórházban törésekkel és más sérülésekkel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Itt az ónos eső, káosz Zalában

Egy ember súlyosan, nyolc könnyebben sérült, amikor felborult egy kisbusz Hosszúhetény közelében szerda reggel - közölte a baranyai katasztrófavédelem. Zalában legalább kilenc kamion ütközött össze, a forgalom megbénult.

MTI Itthon

Piros riasztás: jégpáncéllá válhatnak az utak szerdán

Előzetes figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert az előrejelzések szerint szerda hajnalban jégpáncél boríthatja majd az utakat az ország nagy részén. Aki teheti, ne keljen útra reggel se autóval, se pedig gyalog - javasolja a szolgálat ügyeletese.

MTI Itthon

Jégpályává vált utak Zalában, összeomlott a közlekedés

Zalában összeomlott az autóbusz-közlekedés, több helyen is utakat zártak le szerdán az ónos eső okozta balesetek miatt. Pölöske közelében gabonát szállító kamion borult fel, Zalaegerszegen villanyoszlopnak csapódott egy személyautó, a megye több pontján árokba csúsztak vagy elakadtak járművek a meredekebb domboldalakon.

MTI Itthon

Javultak az útviszonyok a Dél-Dunántúlon

Reggel óta javultak, de továbbra sem jók az útviszonyok a Dél-Dunántúlon, ahol estére újabb ónos esőre lehet számítani - közölte a Magyar Közút regionális főmérnöke.

MTI Itthon

Már Budapesten az ólmos eső, a BKV nyugtat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már tegnap a legmagasabb szintű, piros riasztást rendelte el a fővárosban a várható ónos eső miatt. A reggeli csúcsidőben és jelenleg is zavartalan a közlekedés, az időjárás nem okoz fennakadást. A BKV és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. között továbbra is folyamatos az együttműködés.

Kaczynski marad: a gyerekpótlék fontosabb, mint a jogállam

Kaczynski marad: a gyerekpótlék fontosabb, mint a jogállam

A szíriai hadsereg már csak hat kilométerre van a török határtól

A szíriai hadsereg már csak hat kilométerre van a török határtól

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Vádat emeltek egy vasutas ellen, aki egymással szemben indított el két vonatot

Vádat emeltek egy vasutas ellen, aki egymással szemben indított el két vonatot

Gyerekét akarta lopásra rávenni egy férfi Győrben

Gyerekét akarta lopásra rávenni egy férfi Győrben

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok