szerző:
hvg.hu

Az egyiknek hangtalan a motorja, a másiknak pedig elképesztő a hangszigetelése, de vajon melyik halkabb a gyakorlatban?

Az alábbi videó egyik főszereplője egy relatíve olcsó villanyautó, a mindössze kétszemélyes Smart Fortwo, melynek villanymotorja lényegében teljesen hangtalanul képes működni. A felvétel másik főszereplője pedig egy gigantikus Rolls-Royce Phantom, mely elsősorban szuperfinom járású hatalmas V12-es benzinmotorjáról, illetve kiváló hangszigeteléséről ismeretes.

A videó készítője pedig arra szánta el magát, hogy kiderítse: hétköznapi felhasználási körülmények mellett a két jármű közül melyik járműben uralkodik nagyobb csend.

A tesztet az elektromos Smart 93,7 dB-es maximális zajjal teljesítette, a Rolls-Royce-ban viszont nem volt nagyobb zaj, mint 80,9 dB. Zárójelben meg kell jegyeznünk, hogy a Smart egy nyitható tetejű példány volt, mely nem olyan halk, mint normál kasztnis társa, illetve érdekesség, hogy a kívülről vélhetően mindenképpen hangosabb Rolls-Royce árából körülbelül tizenhét darab Smartot lehetne vásárolni.

Érdeklődve várjuk továbbá, hogy vajon milyen halk lesz a Rolls-Royce néhány éven belül érkező első elektromos luxusautója.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!