szerző:
László Ferenc

A trendi külsőt nemcsak a kasszánál kell megfizetnünk, hanem a praktikum oltárán is áldoznunk kell miatta. Cserébe viszont egy tekintetmágnes divatterepjáró lehet a miénk.

A BMW 1999-ben mutatta be első divatterepjáróját, az azóta már több kiadást is megélt X5-öst, melynek 2008-ban jött ki a még divatosabbra faragott változata, az X6. Az eggyel kisebb SUV-kategóriában versenyző, 2003-as keltezésű BMW X3 sem kerülhette el a sorsát, 2014-ben belőle is készült kupésra faragott verzió, X4 néven.

Rétegmodell mivolta ellenére az X4-es egész jól fogyott, hiszen kevesebb, mint 4 év alatt 200 ezer került belőle az utakra. Most pedig máris itt a második generációs BMW X4, melyből mi egy dízelmotoros példányt fogtunk vallatóra.

©

Design

Még alig volt időnk megszokni az előző X4-est, erre máris itt az aktuális X3-asra épülő utódja, melyet első blikkre nem egyszerű megkülönböztetni az első generációtól. De segítünk! Ha az előttünk álló X4-es fényszórói nem érnek hozzá a minden korábbinál nagyobb vesékhez, illetve a hátsó lámpák nagyon vékonyak és szélesek, akkor egész biztosan a vadonatúj X4-eshez van szerencsénk.

Az új modell 8 centiméterrel hosszabb lett, de az utastér méretének nem is ez, hanem sokkal inkább az 5,4 centiméterrel megnyújtott tengelytáv, illetve a 3,7 centiméterrel nagyobb szélesség tett jót. A magasság 3 milliméterrel csökkent, ami lényegében csak mérőszalagos mérésnél tűnhet fel.

©

A már említett hatalmas vesékben aktív lamellák kaptak helyet, melyek az aktuális használati körülményeknek megfelelően nyitnak/zárnak, ezzel is picit javítva az egyébként 0,30-ra csökkentett légellenállási értéken. Újak az alapáron Bi-LED, felár ellenében pedig Full LED fényszórók alatti LED-es ködlámpák, a hátsó fertály alsó szekcióját pedig két hangsúlyos kipufogóvég uralja.

Alapáron 18-as kerekeken gördül az X4, a tesztautón viszont egy 690 ezer forintos 21 colos szett kapott helyet. Elképesztő, hogy egy ilyen mai divatterepjárón még a 21 colos kerekek sem tűnnek túl nagynak, az persze már más kérdés, hogy a hazai utakon a szerény oldalfalmagasságú és defekttűrő abroncsok messze nem számítanak jó választásnak.

©

Milyen belül?

Még a SUV-okat nem éppen kedvelők is elismerik, hogy az új X3-as kategóriájának egyik legjobbja, így nem meglepő, hogy a rá épülő X4-es is hasonló kvalitásokkal rendelkezik. Apró eltérések persze akadnak, ilyen például a 3 centimérrel alacsonyabb, de még így is bőven divatterepjárós üléspozíció, de alapvetően elmondható, hogy aki ült már X3-asban, az az X4-esben is otthon fogja érezni magát.

Az esetünkben szupervastag karimájú és igen kellemes fogású sportkormány mögött vetített műszeregység található, de még nem az a teljesen új generáció, ami az új X5-ösben és 8-as sorozatban debütált. A kiváló minőségű anyagokat felvonultató műszerfal közepén lévő kijelző alapáron csak 6,5 colos, a tesztautóba viszont a feláras 10,25 colos érintőképernyőt szerelték, ami nem csak "odanyúlással", hanem a jó öreg iDrive-val is egyszerűen kezelhető.

©

A levegőben megejtett kézmozdulatokat értelmező gesztusvezérlésnek még mindig kevés értelme, erre felesleges elkölteni 85 ezer forintot, és egyébként hasonló összeget kérnek el az érintőkijelzős okoskulcsért is.

A kupésra faragott formaterv ellenére a hátsó fej- és lábtér is rendben van, abszolút nem nyűg az itt történő utazás, akár hosszabb távon és nagyobb testméret esetén sem. A sofőr kilátása azonban minden irányban, de értelemszerűen főleg hátra meglehetősen korlátozott. A tolatás tiszta horror lenne, ha nem lenne 360 fokos képpel szolgáló kamerarendszer, olyannyira, hogy e nélkül nem is szabadna árulni a típust.

©

©
Dízel, a szerethető fajtából

A BMW négyhengeres dízelmotorjait nem éppen az orgánumuk miatt szoktuk szeretni, azonban az X4 25d tesztautóba került ilyen erőforrásra e tekintetben sem lehet panaszunk. Ebben persze többek közt a szinte tökélyre fejlesztett hangszigetelésnek is komoly szerepe van, mert emlékeink szerint ugyanez a motor az X2-esben mintha kellemetlenebb hanggal üzemelt volna.

A hangszigetelt szélvédős X4 25d orrában egy 2 literes biturbó dízelmotor rejtőzik, ami 231 lóerős teljesítményét 4400-as percenkénti fordulatszámon adja le, kereken 500 Nm-es csúcsnyomatéka pedig már 2000-től lehívható. Mindez bőven elegendő a dinamikus haladáshoz és a villámgyors, biztonságos előzésekhez.

©

A 0-100-as sprint 6,8 másodperc alatt letudható, a végsebesség 230 km/h, ami tökéletesen megegyezik az X3 25d adataival. Ennél jobb dinamikára kevesen vágynak és a 30d 1,5 millió forintos felárát nehéz racionálisan megindokolni. Még akkor is, ha ott már hat hengert kapunk.

Az erő egy nyolcfokozatú automataváltón keresztül érkezik meg a négy kerékre, bár az X4 alapvetően enyhén hátsókerék hajtásúra van hangolva. A váltó gyorsan és finoman végzi a dolgát, a vezethetőségre pedig jó hatást gyakorol az 50:50-es ideális tömegeloszlás, illetve az elődhöz képest alacsonyabb tömegközéppont és az 50 kilogrammal szerényebb tömeg.

©

Költségek

A gyár 5,6 literes fogyasztási értéket ad meg, amit szokás szerint lehetetlen hozni a valóságban, de az általunk mért 7,8 literes érték sem rossz egy ekkora és ilyen erős autótól. A környezettudatosság jegyében Eco üzemmód is választható, ilyenkor a digitális műszeregység teljesen átalakul, és mutatja, hogy mennyire vezetünk takarékosan.

Az Eco helyett azonban sokkal inkább a Sport üzemmód lesz népszerű egy a tesztautónkhoz hasonló X4-ben, melybe a 2 millió forintos M Sport csomagot is megrendelték. Az adaptív futómű mindenképpen megér 200 ezer forintot, mint ahogy a 150 ezer forintos költséget jelentő M sportfék is indokolható tétel. A kormányfűtés télen remek dolog, de enyhén pofátlanság, hogy még egy ilyen drága autóban sem számít alapnak: 65 ezer forintot kérnek el érte.

©

A Harman Kardon hifi elképesztően jól szól és 270 ezer forint tulajdonképpen nem sok érte, a vezeték nélküli telefontöltés is hasznos, de kicsit sok az érte elkért 135 ezer forint. Az egyszerre kétféle parfümmel operáló gyári illatadagoló 110 ezer forintba kerül, a bordó bőrbelső ára 460 ezer forint, a térérzetet növelő méretes panorámatető pedig 500 ezer forinttal vékonyítja meg a bankszámlánkat.

Alapáras viszont a motoros mozgatású csomagtérajtó, ami mögött 500-ről 525 literre növelt hely várja a csomagjainkat. A 40:20:40 osztású hátsó támlák lehajtását követően a korábbiaknál 30 literrel nagyobb tér, 1430 liter áll rendelkezésre. E tekintetben persze verhetetlen az X3-as testvérmodell, ami 550-1600 liternyi pakkot képes magába fogadni.

©

Konklúzió, árak

+ : trendi külső, kiváló minőség, remek dízelmotor, kiváló automataváltó, korrekt fogyasztás.

: hátrafelé rossz kilátás, az X3-nál kevésbé praktikus, drága extrák, magas alapár.

A szépség megítélése szubjektív dolog, mindenesetre egy X4-es sokkal több tekintetet vonz magára, mint egy konzervatívabb megjelenésű X3-as. Főleg ilyen flamenco vörös színben és ilyen kerekekkel. Ennek viszont az az ára, hogy egy X4-es mintegy 1,1 millió forinttal drágább egy hasonló kivitelű X3-asnál, és a kettő közül kétség kívül az utóbbi nyer a praktikum versenyszámban.

A legolcsóbb X4-es, a 184 lóerős benzinmotorral szerelt 20i xDrive alapára 14,5 millió forint, ami jelentősen drágább a 12,5 millió forintos belépőszintű X3-nál, a 18d sDrive-nál. Az X4 25d Xdrive alapára 16,6 millió forint, az extrákkal alaposan telezsúfolt tesztautó árcéduláján pedig 25,4 millió forintos összeg olvasható. A hathengeres 30d 18,1 millió forinttól indul, a csúcskategóriás M40d és M40i pedig minimum 21,1 millió forintba kerül.

A legfőbb rivális, a két éve debütált Mercedes GLC Coupé alapára 15,22 millió forint, mely összegért egy 211 lovas benzinmotoros 250-es modell vezethető haza. A 204 lóerős 250d alapára 15,7 millió forint.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amerikában rangos helyről kapott elismerést a CEU, azután, hogy tőlünk elüldözték

Amerikában rangos helyről kapott elismerést a CEU, azután, hogy tőlünk elüldözték

Mészárosék kapták az év alaptőke-emeléséért járó díjat a BÉT rendezvényén

Mészárosék kapták az év alaptőke-emeléséért járó díjat a BÉT rendezvényén

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Mi a különbség a propaganda és az elemzés között? Ezen az adatsoron bemutatjuk

Mi a különbség a propaganda és az elemzés között? Ezen az adatsoron bemutatjuk

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője