szerző:
László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kipróbáltuk, mennyire sikerült jól a német gyártó középkategóriás crossoverének sportosra vágott kivitele - teszten a GLC 220d 4Matic Coupé.

A divatterepjárók értelméről és hasznosságáról rengeteget lehetne vitatkozni, ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy az autópiac mostanság tapasztalható növekedésének legfőbb mozgatórugója a SUV-szektor. A szektorba a BMW vitt némi új színt 2008-ban, amikor is piacra dobta az akkorra már komoly karriert befutott X5 csapotthátú változatát, az X6-ot. Ez ma már a második generációjánál tart, és 2014-ben kijött az X4-es kistesó is, melynek közvetlen német prémium ellenfele nem más, mint jelen tesztalanyunk, a vadonatúj Mercedes GLC Coupé.

Könnyen kikövetkeztethető módon a GLC Coupé alapjait az a 2015-ben debütált GLC adja, mely a baltával faragott arcú GLK utódja. A GLC-hez hasonlóan a GLC Coupé is az aktuális C-osztályra épül, és az említett két típus között a legfontosabb különbség, hogy míg az alapmodell úgymond hagyományosan unalmas, dobozos hátsó fertállyal rendelkezik, addig a kupé kiadás hátulja látványosan és dinamikusan lejt. Emiatt a Coupé már állóhelyzetben sokkal sportosabbnak tűnik, mint a normál GLC, aminek azonban ára van, és itt nem feltétlenül csak a magasabb vételárra gondolunk.

©

Az igen erőteljesen lefelé lejtő tetővonal miatt a hátsó üléssorban szerényebb fejteret kapunk, a vezetőülésből pedig igen nehezen lehet kilátni hátra - olyan, mintha egy széles de nagyon keskeny lőrésen kellene kifelé célozni a tekintetünkkel. Még szerencse, hogy a váltót rükvercbe kapcsolba az elektromos mozgatású csomagtérajtón lévő Mercedes jel megdől és kifigyel belőle a hasznos kis tolatókamera. Ezenkívül természetesen a 360 fokos körkörös kamerarendszer sem hiányozhat a fedélzetről, melyhez hasonló ma már ugyan sok autóban található, de tapasztalataink szerint a Mercedesé a leginkább használható és legjobb minőségű.

Az esetünkben jácint piros színben pompázó GLC Coupé 8 centiméterrel hosszabb és 4 centiméterrel alacsonyabb a GLC-nél, így aztán sokkal jobban is néz ki annál, viszont meglepő módon mindkét modell ugyanolyan, 0,31-es légellenállási mutatóval rendelkezik. A rivális BMW X4 egyébként rövidebb, magasabb és szerényebb tengelytávú, mint a GLC Coupé.

A kupé variáns 20-25 kilogrammal könnyebb a GLC alapmodellnél, ettől függetlenül az 1845 kilogrammos tömeget nem mondanánk túl alacsonynak, és ez bizony meg is érződik tempósabb haladáskor a kanyargós utakon. A normál GLC-hez képest csökkent a csomagtartó mérete, mely így most 550 liter helyett csak 500-at képes magába fogadni. A csomagtér padlóját felhajtva azonban egy méretes rekeszre lehetünk figyelmesek, melyben pótkerék helyett csak egy defektjavító készlet foglal némi helyet.

©

Beülve az autóba, a sofőrnek olyan érzése támad, mintha a már alaposan belakott kényelmes otthonába érkezett volna haza - talán csak a kényelmes papucs és a kandalló tüze hiányzik. A felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége abszolút elsőosztályú, és az ergonómia is maximálisan rendben van - a kezelőszervek mindenhol kellemes tapintásúak, könnyen elérhetők és egyértelműen kezelhetők.

A tesztautó fekete/fehérre hangolt belterét a bőr, a fém és a fa uralja, ennek ellenére nem a bőr, hanem a kesztyűtartóból finoman adagolt és megvilágított üvegcséjű gyári parfüm illata uralja a mikroklímát. A többzónás légkondícionáló megbízhatóan, bár a vártnál hangyányit hangosabban teszi a dolgát, a beltér világításába viszont lehetetlenség belekötni. Beszálláskor a megvilágított küszöblécek felett libbenünk át, az ajtók legapróbb részletekig kidolgozott textúráját három színben állítható, változtatható fényerejű díszvilágítás emeli ki, az első sor olvasólámpáinak fénye pedig a vezetést egyáltalán nem zavaró módon a visszapillantó tükörből árad lefelé.

©

A hozzánk érkezett 220d modellben egy 2,1 literes lökettérfogatú turbódízel motor teljesít szolgálatot, melynek 170 lóerős teljesítménye és már 1400-as fordulatszámtól ébredő 400 Nm-es maximális nyomatéka gyerekjáték egyszerűségűvé varázsolja az előzéseket. A hétköznapokban ez az alapdízel is bőven elegendő erőtartalékkal rendelkezik, azonban érdemes inkább a csupán néhány száz ezer forinttal drágább 250d-t választani, mely 34 lóerővel és 100 Nm-rel komolyabb produkciót ad elő.

A 220d 8,3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, a maximális sebessége pedig 210 km/h. A tesztfogyasztás 7 liter körül alakult, ami a tetemes tömeg ismeretében teljesen vállalható érték, és az elérésében többek közt a kilencsebességes automata váltónak is nagy szerepe van. Az üzemanyagtartály alaphelyzetben csak 50 literes, de ha kérjük, akkor 66 literes tartályt szerelnek be a Mercedes brémai gyártósorain dolgozók.

©

A 9G-Tronic váltó szinte észrevétlen módon és lényegében egyfolytában kapcsolgat, és hát ugyebár van is miből válogatnia. Kilencedik fokozatban autózva percenként mindössze 1500-at fordul a főtengely, miközben mi már 115 km/h-s sebességgel haladunk, és ugyebár már ennél a fordulatszámnál is rendelkezésünkre áll a maximális nyomaték. Padlógázt nyomva villámgyorsan visszavált az automatika, és ha esetleg nem vagyunk elégedettek a dinamikával, akkor érdemes átváltani a Dymanic Select üzemmódot.

Az Eco értelemszerűen a minimális fogyasztásra van kihegyezve, a Comfort a hétköznapok hőse, a Sport és Sport+ a kanyarvadászat során jöhet számításba, az Individual pedig lehetőséget biztosít a rendszer különböző jellemzőinek egyenként történő módosítására. Megjegyzendő, hogy a GLC Coupé már alaphelyzetben sport futóművön mozog, ami a hazai utakon még Comfort módban is pattogós lehet - ha varázsszőnyeg jellegű utazásra vágyunk, akkor bizony rá kell költenünk az opcionális légrugózásra.

©

Míg a GLC alaphelyzetben 17-es felniket kap, addig a GLC Coupén már kapásból 18-as kerekek figyelnek, a tesztautón pedig még ennél is nagyobb, 19-es malomkövek találhatók. Érdekesség, hogy még ezek a 19 colos ötküllős felnik sem tűnnek túl nagynak a kocsin, sőt, mintha még így is egy kicsit ballonos gumik lennének rajta. Az utastérbe szerencsére kevés surlódási-, illetve motorzaj hallatszik be, szórakoztatásunkról pedig egy messze átlagon felüli kvalitású Burmester hifi gondoskodik.

Éjszaka remek szolgálatot tesz a LED-es fényszóró, és persze az adaptív tempomat, a vészfékező rendszer, a sávtartó elektronika és a parkolássegítő is a high-tech repertoár részét képezi. Végül, de nem utolsó sorban a 4Matic összkerékhajtás is adott: alaphelyzetben az erő 55 százaléka jut a hátsó kerekekre, és bizony kevés olyan életszerű helyzetet tudunk elképzelni, ahol trakciós gondba kerülhetne a GLC Coupé.

©

+: divatos külcsín, általánosan kiváló minőség, 9-sebességes váltó, nyomatékos dízelmotor, korrekt fogyasztás.

: hátrafelé rossz kilátás, kisebb csomagtartó, korlátozott hátsó fejtér, nagy tömeg, drága extrák. .

A praktikum oltárán egy keveset áldozó, de cserébe igen szemrevaló Mercedes GLC 220d 4Matic Coupé alapára 14,6 millió forint, ami jelentősen meghaladja a GLC 220d 4Matic 13,2 millió forintos árát, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kupé magasabb alapfelszereltséggel rendelkezik, az pedig már más kérdés, hogy az extrákkal zsúfolásig telepakolt tesztautó árcéduláján bizony nem kevesebb, mint 23,5 millió forintos összeg olvasható.

Mi a kereken 15 millió forintos árról induló 250d-t mondanánk titkos aduásznak, de létezik 14,5 millióról rajtoló 250-es benzines GLC Coupé is. Egyelőre csak ezzel a három motorral rendelhető a típus, de érkezőben a nagyobb benzines és dízel változatok, a 350e hibrid és a non-plus-ultra AMG modellről nem is beszélve. Ha pedig esetleg túl kicsi lenne a GLC Coupé, akkor érdemes néhány pillantást vetni a hasonló sziluettű GLE Coupéra.

Korábbi autós tesztjeinket ide kattintva találja. Még több tesztért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bagolynak szánták, óriási fallosz lett belőle – nagyon félresikerült egy szobor a Vajdaságban

Bagolynak szánták, óriási fallosz lett belőle – nagyon félresikerült egy szobor a Vajdaságban

Több európai országban is a CEU-ért tüntetett a Momentum - fotók

Több európai országban is a CEU-ért tüntetett a Momentum - fotók

Monica Lewinsky kezébe veszi az irányítást: kitálal Clintonról

Monica Lewinsky kezébe veszi az irányítást: kitálal Clintonról

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

Videó: egy aprópénzzel teli káddal fizetett ki valaki egy új iPhone-t Oroszországban

Videó: egy aprópénzzel teli káddal fizetett ki valaki egy új iPhone-t Oroszországban