szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szinte furcsa is, hogy eddig nem létezett páncélozott változat a luxus SUV-ból.

Ezt a hiányt pótolta egy kanadai cég az Inkas, amely piacra dobta az első olyan Bentley Bentaygát, amely védelmet nyújt például a klasszikus gépkarabély, az orosz Kalasnyikov AK–47-es ellen.

©

A védelemmel ellátott jármű ára 500 ezer dollár – 150 millió forint – a normál változatok 200 ezer dollárjához képest, de a beépített technika ismeretében ez nem is csoda. Az Inkas cég a legmodernebb technológiát alkalmazta a Bentayga páncélozásához, hogy a kocsi a lehetőségekhez mérten könnyű maradhasson.

Ugyanakkor a védelemmel ellátott Bentayga megfelel a CEN 1063 BR6 ballisztikai védelmi szabványnak. Ez azt jelenti, hogy teljes védelmet nyújt a 7,62-es kaliberű fegyverek ellen, amilyen például az AK–47-es is. A luxus SUV olyan kritikus részegységek védelmével is rendelkezik, mint az üzemanyagtartály, a felfüggesztés, az akkumulátor, illetve a motorvezérlő egysége.

©
©
©
©

Ráadásul az Inkas további védelmi felszereléseket is kínál, amelyek motortértűz-oltó rendszert, füstbomba elleni védelmet, illetve nagy teherbírású abroncsokat és elektromos működtetésű ajtófogantyúkat jelentenek.

A páncélozott Bentley Bentaygában a modell legnagyobb, 6.0 literes W12-es, 600 lóerős motorja van. Az Inkas nem fedte fel ugyanakkor a páncélozott változat össztömegét és teljes védelmi jellemzőit, valamint azt, hogy mindennek milyen hatása van az autó gyorsulására és menetdinamikájára. Nem valószínű, hogy a páncél nélküli változatok 4 másodperces 0-100 km/h-s idejét tartani tudja, de igazán erre nincs is szüksége ilyen páncélozottság mellett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás