szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elektromos autók gyártásával foglalkozó amerikai vállalat alapjaiban változtatna a szélvédő tisztításán.

Az autóipar az elmúlt évtizedekben rengeteg új fejlesztéssel rukkolt elő, de van egy olyan alkatrész, ami nem sokat változott. Ilyen a Florence Lawrence által 1917-ben bemutatott elektromos ablaktörlő rendszer.

Most azonban a Tesla levédetett egy új technológiát, melynek lényege, hogy nem tisztítófolyadék és mozgó lapátok segítségével, hanem lézerfénnyel tisztítja meg a szélvédőt, és ezenkívül az autó oldalüvegeit, lámpáit és különböző szenzorait is.

©

Az amerikai vállalat szabadalma szerint egy különleges szenzor érzékeli a szennyeződéseket, amelyeket meg tud különböztetni például az üvegeken elhelyezett matricáktól, majd pedig optimális erejű lézerfénnyel eltávolítja a piszkot.

Az új technika persze számos kérdést vet fel. Meg kell vizsgálni például, hogy a lézerfény nem jár-e egészségügyi kockázatokkal, vagyis nem károsítja-e a szemet, illetve a bőrt. Emiatt nem lehet túlságosan nagy teljesítményű, a szennyeződés eltávolításához viszont mégis kellően erősnek kell lennie. Azt sem tudni továbbá, hogy a Tesla új rendszere milyen fejlettségi szinten van, tehát mikor kerülhet fel sorozatgyártású autóra, és hogy mennyivel növelheti meg az energiafogyasztást.

©

A lézeres megoldást akár a hagyományos ablaktörlő rendszerekkel is kombinálni lehet, illetve nem csak autókon, hanem akár a háztetőkre szerelt napelemek tisztításában, és ily módon a hatékonyságuk javításában is komoly szerepet játszhat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!