szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német autóklub tesztjei szerint aggasztó a helyzet a Keyless-Go rendszerű autók esetében.

A drágább, jobban felszerelt autókhoz ma már ingyen szokott járni, az elérhető árú modellekhez pedig általában felár ellenében lehet úgynevezett Keyless-Go funkciót rendelni. Ennek lényege, hogy a digitális kulcsot nem kell kivenni a zsebünkből, és a kocsi közelébe lépve magától kinyílik az ajtó zárja, az autóban helyet foglalva pedig elegendő rányomni a start gombra, és máris beindul a motor.

Üröm az örömben, hogy az autótolvajok némi hackertechnikát bevetve relatíve könnyen kijátszhatják a kulcs nélkül nyitható/indítható autók biztonsági rendszerét. A német autóklub, az ADAC a közelmúltban mintegy 360 különböző keyless funkciós járművet vizsgált meg, és kiderült, hogy ebből a legtöbb teljesen védtelen a rosszindulatú támadások ellen.

Az ADAC tesztjei szerint egészen a közelmúltig csak a Jaguar I-Pace-ek és E-Pace-ek, az új Land Rover Discoveryk, illetve az új Range Roverek tulajdonosai érezhették teljes biztonságban az autójukat, azokat ugyanis a legmodernebb UWB (Ultra Wide Band) technológiával vértezték fel.

Jó hír, hogy a kompakt kategóriában elsőként a nemrégiben általunk is alaposan kipróbált 8-as Volkswagen Golf is UWB technológiájú KeyLess-Go rendszert kapott, így védett az ilyen jellegű lopások ellen, ezenkívül pedig az Audi A5 40 g-tront sem könnyű az illetéktelenek számára kinyitni és beindítani.

A 8-as Golf kulcsa
©

Amíg a gyártók nem lépnek, addig az autósok annyit tehetnek, hogy megpróbálják kikapcsolni a Keyless-Go funkciót. Ezt egyes régebbi Mercedesek esetében a távirányító zárológombjának kétszeri gyors egymás utáni megnyomásával lehet megoldani, egyes Mazda és Peugeot típusok esetében pedig a szervizekben lehet inaktiváltatni a rendszert.

Az Audi, a BMW, a Mercedes és a Volvo egyes új modelljeinek digitális kulcsába mozgásérzékelőt is szerelnek, és az eszköz csak akkor sugározza az ajtók nyitásához, illetve a motor indításához szükséges jeleket, ha a kulcs mozgásban van. Magyarul az otthon a bejárati ajtóhoz közeli fiókban mozdulatlanul heverő kulcs nem sugároz, és annak jeleihez nem tudnak hozzáférni a tolvajok. Vagyis nincs olyan jel, amit felerősítve gyerekjáték egyszerűségű ellopni a nagy értékű gépjárműveket.

Javasolt egyébként a kulcsot az otthonunk bejáratától távol és/vagy egy kiváló szigetelést biztosító fémdobozban tárolni. Szakértők szerint az alufóliába történő becsomagolás nem nyújt 100 százalékos védelmet.

Kulcs nélküli indítás
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
286 ezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte

286 ezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte

Az elhízott koronavírusos betegek nagyobb eséllyel szorulnak kórházi ellátásra

Az elhízott koronavírusos betegek nagyobb eséllyel szorulnak kórházi ellátásra

A Koenigsegg svéd hiperautóhoz van egy opció, ami önmagában 130 millió forintba kerül

A Koenigsegg svéd hiperautóhoz van egy opció, ami önmagában 130 millió forintba kerül