Nem fogjuk észrevenni, de másmilyen lesz a benzin és a dízel a kutakon

A lényeg éppen az, hogy ne vegyük észre.

  • hvg.hu hvg.hu
Nem fogjuk észrevenni, de másmilyen lesz a benzin és a dízel a kutakon

A szabályozás szerint november 15-én a magyar töltőállomásoknak át kell állniuk a téli szabvány szerinti üzemanyagokra, amelyekkel hidegebb időben is garantáltan működni fognak a járművek – írja a Pénzcentrum.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára Grád Ottó el is magyarázta, miben is változik a benzin és a gázolaj összetétele télen, mert a gázolaj esetében például kiemelten fontos az átállás. A lényeg, hogy az üzemanyagnak meg kell felelnie egy úgynevezett hidegszűrhetőségi határhőmérsékletnek, ami azt mutatja meg, hogy mi az a hőmérsékleti érték, amelynél már olyan mértékben lecsökken a gázolaj szűrhetősége (a parafin kiválása miatt), hogy az üzemanyagszűrőn már nem tud átjutni. Végső soron ez eredményezné azt, hogy nem indul be az autó.

Ennek elkerülésére a téli időszakban hidegindíthatóságot javító adalékot adnak a gázolajhoz, így a határhőmérséklet eléri a szabványban előírt -20 Celsius-fokot. Nem kell problémától tartani, ha valaki a tankban maradt nyári gázolajra már a téli keverékből tankol. A nyári gázolaj -5 Celsius-fokig hatékony, úgyhogy, ha téli gázolajjal keveredik, csupán annyi történik, hogy az a tank gázolaj nem egészen -20 fokig fogja bírni a hidegindítást.

A benzinnél más a helyzet, ott inkább a nyári átállás a fontos, mert a téli benzin annyival illékonyabb, hogy a nyári melegben az már problémás lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.