szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindezt ráadásul csak a tizenöt legfontosabb uniós piacon, amelyben mi benne sem vagyunk.

Az Európai Gépjárműgyártók Szövetségének (ACEA) legfrissebb adatai szerint a gépjárművek 398,4 milliárd euró adóbevételt jelentettek tavaly a tagállamoknak a legfontosabb európai piacokon. Ez az összeg 3 százalékkal magasabb, mint az előző évben, és nagyjából két és félszer akkora, mint az Európai Unió intézményeinek teljes költségvetése – emeli ki az ACEA. A legnagyobb összeget az EU legjelentősebb járműparkjával rendelkező Németország szedi be 99,9 milliárd euróval, míg a legkevesebbet Írország 6,2 milliárd euróval.

A gépjárművekre jutó átlagos összes adóbevétel Belgiumban a legmagasabb, évente 3187 euró (1,14 millió forint), majd Ausztria (2678 euró) és Finnország (2523 euró) következik. Az adóteher Görögországban és Spanyolországban 1264 euróval, illetve 1068 euróval (383 ezer forint) a legalacsonyabb.

A lista annyiban sajnos nem teljes, hogy csak 15 ország összesített adatai szerepelnek benne, így Magyarországé például nem.

A benzint továbbra is szinte minden európai országban szigorúbban adóztatják, mint a gázolajat, Belgium és Szlovénia kivételével – írja a jelentés. A gázolaj 317 euró/1000 literes összegével Magyarországon a legalacsonyabb az adó, míg a legmagasabb Olaszországban 617 euró/1000 literrel. A benzin adója 345 euró/1000 liter (Magyarország) és 813/1000 liter (Hollandia) között mozog. Azonban van azért, amiben elsők vagyunk, az új járművek áfakulcsa Luxemburgban 17 százalék, míg nálunk 27 százalék – derül ki a jelentésből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!