MTI Shake

Negyven éves a pozsonyi Nyúlketrec

Negyven évvel ezelőtt kezdődött meg Szlovákiában Közép-Európa legnagyobb lakókomplexumának, a pozsony-ligetfalui (Petrzalka) lakótelepnek az építése.

Zubor Zalán Itthon

Makacs téveszmék uralják a legvéresebb csata emlékét

Már a csata idején elindult a legendagyártás a sztálingrádi ütközettel kapcsolatban, a háború után pedig írók, filmrendezők, és nemegyszer történészek is átvettek olyan propagandisztikus elemeket, mint a mesterlövészek kultusza, a hírhedt „orosz tél” hangsúlyozása, vagy az az elterjedt szemlélet, amely a németek háborús vereségét egyedül a sztálingrádi csatára egyszerűsíti le. A voronyezsi áttörés évfordulóján a hvg.hu neves külföldi történészeket kérdezett a sztálingrádi hadműveletekről élő legendákról, tévhitekről.

hvg.hu Nagyítás

Fotó: az ország apjára emlékeznek Észak-Koreában

Észak-koreaiak százezrei vonultak megemlékezni Kim Dzsongil diktátor egy évvel ezelőtti haláláról. A díszletek és a körítés nem változtak, Kim Dzsongun egy éves kormányzása egyelőre még nem sok változást hozott.

Gazdaság

Évforduló: 83 éve kezdődött a nagy gazdasági világválság

1929. október 24-én robbant ki a New York-i tőzsdekrach, mely a világgazdaság addigi legnagyobb válságát idézte elő. Az úgynevezett "fekete csütörtökön", máig tisztázatlan módon, eladási láz tört ki a New York-i tőzsdén, az árfolyamok rendkívüli mértékben zuhanni kezdtek. Bankcsődök, hitel- és agrárválság, a kereskedelem zuhanása, a munkanélküliség emelkedése és egyes társadalmi csoportok elszegényedése követte a válság eszkalálódását.

MTI Világ

Ötvenöt éve lőtték fel az első szovjet műholdat

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1957. október 4-én lőtték fel az első műholdat az egykori Szovjetunióban. A mindössze 83,6 kilogrammos, 58 centiméter átmérőjű műszer fellövése jelentette a szovjet űrkorszak kezdetét. Ezt annak idején a nyugati szakemberek is elismerték.

MTI Világ

Ma van 9/11 évfordulója

Barack Obama amerikai elnök rendvédelmi szolgálatok vezetőivel egyeztetett a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójával kapcsolatos biztonsági előkészületekről – adta hírül hétfői közleményében a Fehér Ház.

hvg.hu Nagyítás

67 éve robbant a hirosimai atombomba

Az Enola Gay nevű B-29-es amerikai bombázó 1945. augusztus 6-án dobta le az első atombombát Hirosimára. A felvétel, amin a jellegzetes gombafelhő is látható, a robbanás után egy órával készült a bombázó fedélzetéről.

MTI / Hernádi Levente Nagyítás

Marilyn Monroe ikonikus fotója

A Hét év vágyódás forgatásán készült felvétel talán az egyik legemlékezetesebb az ötven éve elhunyt Marilyn Monroe-ról készült számtalan fotó közül. Sokan Botticelli Vénuszához hasonlítják a jelenetet, ahol Marilyn rálép a metró szellőzőjére. Egyszerre szűzies és csábító, egyszerre tükrözi a sikert és a hírnév árnyoldalát, egyszerre nyűgözi le a kamerák jelenléte a színésznőt, és Monroe is a körülötte álló fotósokat.

MTI Világ

Tízezres tüntetések árnyékolták be a hongkongi évfordulót

Tízezres tüntetések kísérték Hongkong a Kínai Népköztársaságoz való visszatérésének 15. évfordulóját, a városban tízezrek vonultak utcára a közelmúlt korrupciós ügyei és a növekvő jövedelmi egyenlőtlenségek miatti tiltakozásul, a demokratikus jogok kiterjesztéséért követelve.

Gomperz Tamás Vélemény

Túlélni Trianont

Kedves gyerekek, a mai órán megint Trianonnal foglalkozunk. Ne ijedjetek meg, nem a megszokott kesergés következik a minket ért egyedülálló sérelmek taglalásával. Többé már nem. Üljetek lazán, az ünnepélyes arckifejezésre sincs szükség. Végre felszabadítjuk magunkat.

hvg.hu Nagyítás

100 éve süllyedt el a Titanic - Nagyítás-fotógaléria

Új múzeum, nosztalgia túra, 3D-s mozifilm, szuvenírek, csecsebecsék - 100 éve süllyedt el a Titanic. A szomorú évforduló meglepően vidám eseménnyé vált, melyből mindenki kiveheti a neki tetsző részt, átélheti a drámai hangulatot az új belfasti múzeumban, korabeli ruhákban kedélyeskedhet a nosztalgia hajótúrán, könnyeket hullathat a felújított James Cameron film szerelmeseiért vagy kikapcsolhatja a tévét ha elege van már az egész felhajtásból.

Pataky Zsolt Nagyítás

Máig érezhető a feszültség - háború a Falkland-szigetekért - Nagyítás-fotógaléria

Harminc évvel ezelőtt, 1982-ben tört ki Argentína és az Egyesült Királyság között a falklandi háború. Március 19-én az argentin erők elfoglalták a szigetcsoporthoz tartozó lakatlan Déli-Georgiát, majd április 2-án Galtieri elnök utasítására megszállták a Falkland-szigeteket. A mintegy 10 hetes konfliktus végén a brit csapatok több mint 4000 katonát partra dobva visszafoglalták a szigetcsoportot, mely azóta is az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozik. A harcokban 712 argentin, 255 brit katona és 3 helyi lakos esett el. Argentína - bár a háború a katonai diktatúra bukásához vezetett - azóta is követeli az általa Malvin-szigeteknek nevezett szigetcsoportot.

hvg.hu Nagyítás

Ilyen volt, ilyen lett: így néz ki Fukusima az évfordulón - Nagyítás-fotógaléria

Egy éve, hogy Japán északkeleti partvidékét egy Richter-skála szerinti 9,0-es földrengés rázta meg, nyomában szökőár pusztított, a nukleáris katasztrófával is járó események alatt pedig több tízezren vesztették életüket, százezrek váltak hontalanná. Bár az újjáépítés folyamatosan zajlik, a károk elhárítása még hosszú évekig eltarthat. Hármas összeállításunk Japánból a cunami előtti, utáni és napjainkban látható állapotokról.

1
4 5 6 7 8 9 10

A címlapról ajánljuk