#Független Rendészeti Panasztestület

Dercsényi Dávid Itthon

Helsinki Bizottság: a Rendészeti Panasztestület megszüntetése a problémakör lefokozása

Bár lát pozitív változásokat is Kádár András, a Független Rendészeti Panasztestület egykori tagja, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, a panasztestület megszüntetésében, a panaszok ombudsmanhoz történő áthelyezésében, a lépés inkább a problematika lefokozását jelenti, és számos fontos részletkérdésben még nem lehet tisztán látni.

Csikász Brigitta Itthon

"A kiérkező rendőrök a biztonsági őrökhöz mentek oda"

Eljárás indult azokkal a rendőrökkel szemben, akik egy héttel ezelőtt a taxisokkal konfliktusba került N1TV-s munkatársainak kérése ellenére érdemben nem intézkedtek. Ugyanakkor azok a kifogások, amelyeket a Független Rendészeti Panasztestületnél tesznek meg (FRP) és azokat jogosnak találva az országos rendőrfőkapitánynál kötnek ki, gyakran következmények nélkül maradnak.

Csikász Brigitta Itthon

Előállítás bilincsben: Úgy indult, hogy a gyerek kiugrott a gyerekülésből

Panaszt tett megbilincselése és előállítása miatt egy nagykovácsi lakos a Független Rendészeti Panasztestületnél – jelezte a hvg.hu-nak. A Lászlót képviselő Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András szerint az intézkedő rendőr ellenállásnak értékelte, hogy a férfi érdeklődött az előállítás indokáról, pedig azt egy rendőrnek kötelező közölnie.

Kovács Áron Itthon

Önmagát küldte kényelmes állásba egy KDNP-s képviselő

Lukács Tamás kereszténydemokrata képviselő a következő hat évben a rendőri visszaéléseket vizsgáló Független Rendészeti Panasztestület tagja lesz, miután ő maga is megszavazta az erről szóló előterjesztést. Korábban nem tölthette volna be ezt a posztot, de tavaly ősszel a kedvéért módosították a törvényt. Az egyeztetés nélkül jelölt és megválasztott tagok közé bekerült Szijjártó Péter sporttársa, valamint a Schmitt Pál-féle alkotmányos javaslatok elhíresült szerzője is.

MLF Itthon

A Fidesz trükkös menekülőutat épít 2014-re a képviselőknek

Becsempészett egy félmondatot a Fidesz a belügy egyik törvénytervezetébe, hogy felmentse a parlamenti képviselőket az egyik összeférhetetlenségi szabály alól. Ha megszavazzák a tervezetet, egyesen a parlamentből ülhetne át legalább két képviselő a havi 498 ezer fixet biztosító Független Rendészeti Panasztestületbe. Az Országgyűlés létszámcsökkentése miatt sokan jelenleg is keresik a menekülő útvonalat.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3. – Kezdődik a totális rezsiháború

Lényegében egyetlen ügyre redukálják kommunikációjukat a kormánypártok, akiknek a rezsicsökkentés arra is lehetőséget ad, hogy ismét összecsapjanak az európai bürokráciával. Persze más is történik majd a jövő héten a parlamentben, például elkezdhetnek aggódni azok, akik a magyar adóhivatal elől Svájcba vitték a pénzüket. Egy rejtett módosítással pedig arra is megteremtik a lehetőséget, hogy jövőre a rendészeti panasztestületbe ejtőernyőzhessen néhány, az új Országgyűlésből kimaradó képviselő.

Csikász Brigitta Itthon

Van, hogy poénból is megállítanak a rendőrök

Fogadásból igazoltattak nemrég valakit a rendőrök, csak azért, hogy megtudják, sikerült-e jól megtippelniük az illető keresztnevét. A kőbányai piacról pedig azért állítottak elő egy idős férfit, mert nem tudta megmutatni a blokkot a nála lévő két csomag kávéról. Magyarországon évente mintegy másfél millió rendőri igazoltatás történik, a Független Rendészeti Panasztestület tagja arra hívta fel a figyelmet lapunknak nyilatkozva, hogy nagy részük valószínűleg teljesen fölösleges, az igazoltatások nyolcvan százalékának ugyanis semmilyen folytatása nincs.

Csikász Brigitta Itthon

Miért nem érdekel senkit a rendőri túlkapásokat vizsgáló jelentés?

Számos rendőri túlkapást tárt fel a Független Rendőri Panasztestület (FRP) most közzétett jelentésében – amiről a Jobbik képviselőjén kívül nem sikerült nyilatkozót találnunk, sem a pártok között, sem az ORFK-n. Pedig az FRP számos, a panaszok feltárását megnehezítő jogi anomáliát is megemlített.

MTI Itthon

Nem büntetik az osztályfőnöki órán színészkedő rendőrt

A Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt, csupán drámapedagógiai eszközöket használt Egerváron az a rendőr, akit a Független Rendészeti Panasztestület korábbi állásfoglalásában súlyos alapjogsértés miatt marasztalt el.

hvg.hu Itthon

Nyolcadikos diák kapott hamis rendőri idézést

Súlyos alapjogsértést állapított meg a Független Rendészeti Panasztestület amiatt, hogy egy rendőr az általános iskola nyolcadik osztályát végző panaszosnak az iskolában, egy tanítási órán hamis gyanúsítotti idézést adott át. A rendőrt nevelési célzat motiválta.

hvg.hu Itthon

Kormánypárti többségű testület vizsgálja a rendőri túlkapásokat

Juhász Imre lett a Független Rendészeti Panasztestület (FRP) elnöke lemondott Kaltenbach Jenő helyett – értesült a hvg.hu. Juhász eddig a szervezet elnökhelyetteseként tevékenykedett. A testület csütörtökön új tagot kapott, így ott már kormánypárti többség érvényesül.

MTI Itthon

Távozik Kaltenbach Jenő

Július 1-jei hatállyal beadta lemondását Kaltenbach Jenő, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke - írja a csütörtöki Népszabadság.

MTI Itthon

Súlyos rendőri jogsértések március 15-én

Súlyos jogsértéseket követett el a rendőrség március 15-én; az előállítottak helyzete szabályozatlan, és panaszjogukról sem megfelelően tájékoztatják az eljárás alá vontakat a Független Rendészeti Panasztestület szerint, amely az országos főkapitányhoz, az illetékes miniszterhez és az Alkotmánybírósághoz fordult - tudatta a panasztestület közleményben.

HVG Itthon

Jelentés a rendőri jogsértésekről

Túlságosan gyengére sikeredtek a rendőri atrocitásokat kivizsgálni jogosult, tavaly felállított civil testület jogosítványai – derül ki abból a jelentésből, amit a Kaltenbach Jenő vezette testület eljuttatott a parlamenthez.

MTI Itthon

Feljelentik a motozásra parancsot adó rendőrt

A rendészeti panasztestülethez és az állampolgári jogok biztosához fordul az a két férfi, akiket a március 15-i zászlófelvonásról rendőrök állítottak elő. Hernády Zsolt Géza és Rosdy Tamás ügyészségi feljelentést tesz a motozást elrendelő rendőri vezető ellen, ügyvédjük pedig kifogással él a pénzbírság kiszabása ellen.

Csuja Imrével, Udvaros Dorottyával és Mácsai Pállal jön a Mosolyka-film

Csuja Imrével, Udvaros Dorottyával és Mácsai Pállal jön a Mosolyka-film

Kitört a podcast-aranyláz – erre fogad az Apple, a Spotify és a Facebook is

Kitört a podcast-aranyláz – erre fogad az Apple, a Spotify és a Facebook is

Financial Times: Közeleg a vég Netanjahunak?

Financial Times: Közeleg a vég Netanjahunak?

Nem biztos, hogy rendel még AstraZeneca-vakcinát az EU

Nem biztos, hogy rendel még AstraZeneca-vakcinát az EU

Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban a járvány miatt

Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban a járvány miatt

Megvan, ki a német szociáldemokraták kancellárjelöltje

Megvan, ki a német szociáldemokraták kancellárjelöltje

Vizsgálat indul Boris Johnson ellen karib-tengeri nyaralása miatt

Vizsgálat indul Boris Johnson ellen karib-tengeri nyaralása miatt

Covid a magyar börtönökben: Koronavírusban halt meg a sopronkőhidai fegyházból videózó rab is

Covid a magyar börtönökben: Koronavírusban halt meg a sopronkőhidai fegyházból videózó rab is

A címlapról ajánljuk