szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Társaság a Szabadságjogokért egyik ügyfelének beadványa alapján hozott ilyen tartalmú határozatot a Független Rendészeti Panasztestület.

Szabálytalanul jártak el a rendőrök, amikor tavaly december 12-én, a "rabszolgatörvény" elfogadása utáni tüntetésen figyelmeztetés nélkül fújták le könnygázzal a tömeget – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében, amelyben a Független Rendészeti Panasztestület megállapítását idézte.

A szervezethez a TASZ egyik ügyfele fordult, aki békésen demonstrált a megmozduláson, ám amikor a tömeg egy része erőszakossá vált, ő is kapott a maró hatású permetből.

A panasztestület szerint a rendőrségnek jól hallhatóan figyelmeztetnie kellett volna a tüntetőket arra, hogy kényszerítő eszközt fog használni, de ez elmaradt – az általuk megtekintett felvételek egyikén sem hallható. A rendőrség arra hivatkozott, hogy a tüntetés helyszínére nem tudtak volna behajtani a hangosbeszélőkkel felszerelt járművel, ezért nem volt hangszórós figyelmeztetés. A panasztestület viszont kimondta, hogy nagy létszámú, kifejezetten zajos tüntetésen sem lehet technikai nehézségekre hivatkozni.

Mindezek miatt a testület véleménye szerint

súlyosan sérült a panaszos emberi méltósághoz fűződő joga."

A TASZ emlékeztetett, az év végi tüntetéshullám idején többször felhívták a figyelmet arra, hogy jogellenes, ha a rendőrség nem figyelmezteti a tüntetőket a kényszerítő eszközök használatára. Ebben az esetben ugyanis sem a jogsértést elkövető, sem a békés demonstrálók nem kapnak esélyt arra, hogy elhagyják a helyszínt.

"A kényszerítő eszközök használatát megelőző figyelmeztetés megkövetelése semmiképpen sem céltalan jogászkodás. Mivel a rendőrség a nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint is veszélyes eszközökkel dolgozik, mindenképpen elvárható, hogy a tüntetéseken résztvevők még azelőtt el tudják hagyni a demonstráció területét, ha akarják, hogy könnygázt kapnának az arcukba. Különösen igaz ez azokra, akik békés tüntetőként, egyszerű érdeklődőként vagy akár a sajtó munkatársaként vannak jelen, de ez a védelem mindenkit megillet" – írták a jogvédők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Egyházi fenntartásba kerülhet a szántódpusztai majorság

Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat