Műértő Műértő

Megjelent a Műértő márciusi lapszáma

Magyar Power 50 – a hazai színtér legbefolyásosabb szereplői 2016-ban / A XIX. század a XX. századból – új állandó kiállítás a Nemzeti Galériában / Félreértett virágok – Georgia O’Keeffe és a Bank Austria / Bajos ügyek – szocialista ikonográfia az OSA Archívumban / Sosincs vége építészet – kiállítás Bécsben / Újrahasznosított vásznak – Czóbel kétoldalas hollandiai képei / Aki magázta a virágokat – Monet-tárlat Bázelben

Gócza Anita Kult

"Udvari bohócok lesznek egy diktátor színe előtt" - 80 éve volt Hitler olimpiája

1936 nyarán két európai város is nagyszabású sportesemény megrendezésére készült: míg Berlin a XI. nyári olimpiai játékokat készítette elő, addig Barcelona az Olimpíada Populart, a Népek Olimpiáját, amely alternatívát kívánt nyújtani a náci rezsim által szervezett játékokkal szemben. Ez nem sikerült, Berlinben viszont zavartalanul dübörgött a propagandarendezvény.

Itthon

Snowden Orbánékkal példálózva érvelt a hatalom jogainak bővítése ellen

Tömeges megfigyeléssel nem lehet megakadályozni terrortámadásokat, legfeljebb utóbb könnyebb kideríteni, kik és hogy valósítottak meg egy ilyen tettet - érvelt kedden Edward Snowden, amikor egy budapesti rendezvényen Skype-on kapcsolták élőben Moszkvából. Aztán ha már "itt volt", megemlékezett a magyarországi hatalomról is.

hvg.hu Itthon

Nevet váltott az OSA Archívuma, Soros György is eljött

Vera és Donald Blinken nevét vette fel a Közép-európai Egyetem (CEU) Nyílt Társadalom Archívuma (OSA - Open Society Archives). Blinkenék nagy összegű adománnyal járultak hozzá az intézmény finanszírozásához, adományuknak köszönhetően egy olyan pénzalap jön létre, amely lehetővé teszi az archívum szakmai tevékenységének a folytatását, a kutatási tevékenységek fejlesztését és az állomány bővítését.

hvg.hu Itthon

"Perverz helyzet": sosem látott titkosrendőri lesifotók

Kakukkos óra beépített kamerával, hangszóróba épített kamera, hasábrádió – csak néhány azok közül az eszközök közül, amelyeket a politikai rendőrség, illetve a Belügyminisztérium ügynökei használtak munkájuk során a második világháború utáni időszaktól kezdve egészen a rendszerváltásig. Vannak, akik szerint „amíg a III/III-as ügynökök által hátrahagyott furunkulust ki nem nyomjuk, nem lesz demokrácia Magyarországon”.

MTI Itthon

Nemzetközi szervezetek féltik az internetes szólásszabadságot

A szólásszabadság az összes többi kommunikációs eszközhöz hasonlóan az internetre is vonatkozik - jelentették ki nemzetközi szervezetek véleményszabadsággal foglalkozó különmegbízottai szerdán Budapesten ismertetett közös nyilatkozatukban.

MTI Tech

Kiállítás Észak-Erdély visszacsatolásáról

Észak-Erdély 70 évvel ezelőtti visszacsatolásáról nyílik kiállítás az OSA Archívumban jövő hétfőn; az október 10-ig megtekinthető tárlat célja, hogy bemutassa a terület Magyarországhoz való visszacsatolásának korabeli fogadtatását és visszhangját magyar és román oldalon, és felvillantsa az esemény hosszabb távú következményeit - közölte az intézmény.

hvg.hu Itthon

Öngyilkos lett Bang-Jensen vagy megölték?

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) és a Széchényi Könyvtár földolgozta és digitalizálta azokat a hangfölvételeket és dokumentumokat, melyek az ENSZ magyar kérdéssel foglalkozó úgynevezett Ötös Bizottsága előtt, az ötvenhatos szabadságharcról tett tanúvallomásokat rögzítik. Az anyagot október 22-én mutatja be az OSA a szélesebb nyilvánosságnak, ennek fölvezetéseként tartottak egy nappal korábban kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött sajtótájékoztatót. Ennek volt vendége a kilencvenéves Héderváry Klára, aki belga állampolgárként egykor az Ötös Bizottság mellett titkár- és tolmácsnőként dolgozott.

Vélemény

Elszálltak az ENSZ-be vetett magyar remények

Október 22-től elérhetőek lesznek a Nyílt Társadalom Archívum honlapján azok a dokumentumok, amelyeken emigráns magyaroknak az ENSZ Ötös Bizottsága előtt tett tanúvallomásai olvashatók és hallhatók. Felkerül a honlapra a forradalomhoz és a szabadságharchoz kapcsolódó három-négyezer egyéb ENSZ-dokumentum is. Az archívum munkatársai által kezdeményezett minapi budapesti sajtóbeszélgetésen az is elhangzott, hogy egész napos rendezvénysorozat emlékezik meg az Ötös Bizottság tevékenységéről. Az ötvenhatról szóló beszámolók már most is kutathatók a Nyílt Társadalom Archívum Arany János utcai könyvárában.

Magömlés volt Kocsordnál

Magömlés volt Kocsordnál

Colin Firth válik

Colin Firth válik

Cicás kontent másképp: ha valami, ez gyorsan hoz profitot

Cicás kontent másképp: ha valami, ez gyorsan hoz profitot

Áderhez fordul az orvosi kamara az új tb-törvény miatt

Áderhez fordul az orvosi kamara az új tb-törvény miatt

Alkotmányosan tolvajozták le Matolcsyt

Alkotmányosan tolvajozták le Matolcsyt

Korrupció miatt elítélték az ukrán korrupcióellenes iroda igazgatóját

Korrupció miatt elítélték az ukrán korrupcióellenes iroda igazgatóját

41 óra alatt szelte át Amerikát egy önvezető kamion

41 óra alatt szelte át Amerikát egy önvezető kamion

Kékestetőn és Dobogókőn már havazik

Kékestetőn és Dobogókőn már havazik

Kihoztak hat holttestet az új-zélandi szigetről, ahol korábban vulkán tört ki

Kihoztak hat holttestet az új-zélandi szigetről, ahol korábban vulkán tört ki

 Ennyi hosszú hétvégénk lesz jövőre

Ennyi hosszú hétvégénk lesz jövőre

Leállósávban veszteglő baglyon segítettek a rendőrök

Leállósávban veszteglő baglyon segítettek a rendőrök

A címlapról ajánljuk