szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brutális képsorok a délszláv háborúról, a magyar bankrendszer veszélyei, Diósgyőr drámája – többek között ezek a témák szerepeltek a Drót című műsor első adásában. A legendás tévés hírháttér-műsort tette most újra nyilvánossá a Blinken OSA Archívum.

1994-ban, néhány hónappal a választások előtt a kormány a demokrácia és a tisztesség alapelveit feladva saját politikai céljai érdekében kisajátította az adófizetők pénzéből fenntartott közmédiát. A kormány politikai tisztogatást hajtott végre a rádióban és a televízióban, több száz újságírót elbocsájtottak. Ezzel véget ért a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmánya: a pártatlan tájékoztatás.

A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében a Soros Alapítvány támogatta egy hetente jelentkező televízió műsor, a Drót létrehozását. A műsort Baló György, a köztelevízió Hét című műsorának frissen elbocsájtott főszerkesztője vezette és főszerkesztette.

A harmadik adásban többek között Orbán Viktor is szerepel a – ma a kormánypropaganda biztos úgy mondaná – Soros-tévében, aki szerint az akkor regnáló Boross-kormánynak (korábban Antall-kormánynak) mennie kell, „mert fölöslegesen megosztotta a társadalmat, mert újra teret nyitott annak, hogy alkalmatlan emberek beüljenek felelős pozícióba, mert nem értette eléggé a polgárok nyelvét, mert túl sok lehetőséget elmulasztott.”

A Fidesz elnöke Baló Györgynek adott interjút:

 

A Drót szerkesztésben a rendszerváltás idején kiemelkedő tájékoztató szerepet játszó Napzárta című műsor szintén elbocsájtott szerkesztői működtek közre.

A műsor az internet előtti pillanatban született, a videókazettákat az adás napján motoros futárok szállították a helyi kábeltelevíziók stúdióiba. A Drót című műsor szakmai modellje a BBC hírműsora volt: a tényszerű, kiegyensúlyozott, a demokrácia és a véleménypluralizmus értékei mellett elkötelezett tájékoztatás megteremtése.

A Drót már csak ezért is különleges szerepet tölt be a hazai televíziózás történetében. A Drót több száz órányi adása az Blinken OSA Archívumban szabadon megnézhető.

A műsor valójában a szamizdat televízióra alkalmazott változata volt, bizonyítva, hogy találékonysággal és elhivatottsággal ellensúlyozható a közmédiumok direkt pártpropagandává züllesztése.

Itt az első és a második adás:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

Szlávik: Mindegyik engedélyezett vakcina hatékony

Szlávik: Mindegyik engedélyezett vakcina hatékony

Íme, magyarul Amanda Gorman verse, amellyel ellopta a show-t Joe Biden beiktatásán

Íme, magyarul Amanda Gorman verse, amellyel ellopta a show-t Joe Biden beiktatásán